Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a propus pentru postul de ambasador al Romaniei in Statele Unite ale Americii un diplomat care nu s-a sfiit sa-si "cosmetizeze" CV-ul.

Curiozitatea te mana sa vezi cu cine ai de-a face, atunci cand u
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a propus pentru postul de ambasador al Romaniei in Statele Unite ale Americii un diplomat care nu s-a sfiit sa-si "cosmetizeze" CV-ul.

Curiozitatea te mana sa vezi cu cine ai de-a face, atunci cand un ministru de Externe supune atentiei prezidentiale numele unui diplomat care ar urma sa reprezinte tara in fata unei superputeri, cum e cazul SUA. Nu dureaza prea mult pana sa obtii detalii despre cariera domnului Iulian Buga, ambasadorul nostru in Olanda, intre timp rechemat. Pentru ca, dupa cum se stie, presedintele Traian Basescu a semnat la 12 martie decretul privind rechemarea domnului Buga din calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Regatul Tarilor de Jos (Olanda).

Un curriculum vitae detaliat al domnului Buga figureaza pe site-ul Ministerului de Externe (MAE), iar un altul, la fel de detaliat, pe site-ul Ambasadei Romaniei la Haga. Cu diferenta insa ca in prezentarea de la MAE, in perioada 1997-1998, domnul Buga figureaza drept "consul general g.i" la Consulatul General al Romaniei din Los Angeles, iar in cel de pe site-ul ambasadei drept "consul general" la acelasi consulat, in aceeasi perioada.

MICA DIFERENTA. Dar ce inseamna "g.i"? Conform termenilor diplomatici, este vorba despre o perioada de interimat in functie, persoana respectiva fiind "gerant interimar". Diferenta dintre cele doua functii este importanta, atat timp cat, potrivit Conventiei de la Viena privind relatiile consulare, "statul de resedinta nu este obligat sa acorde unui gerant interimar inlesnirile, privilegiile si imunitatile de care seful de post consular se bucura numai in baza unor conditii pe care gerantul interimar nu le indeplineste". Am rugat biroul de presa al MAE sa lamureasca detaliul biografic al domnului Buga, mai ales ca postul pe care acesta l-a ocupat la Los Angeles trebuie sa figureze in scriptele Directiei Consulare. Conform evidentei MAE, "domnul Buga a indeplinit functia de gerant interimar la Consulatul General al Romaniei la Los Angeles in perioada 4.12.1997-14.07.1998". Conform ministerului, "gerantul interimar" este numit de ministrul Afacerilor Externe pentru a conduce, in lipsa consulului general, un consulat general.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.