Administratia Nationala de Meteorologie a remis ieri o avertizare cu cod galben, valabila de maine pana duminica. In acest interval, in cursul dupa-amiezelor vremea va fi caniculara in sudul Crisanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumatatea sudica a Mold
Administratia Nationala de Meteorologie a remis ieri o avertizare cu cod galben, valabila de maine pana duminica. In acest interval, in cursul dupa-amiezelor vremea va fi caniculara in sudul Crisanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumatatea sudica a Moldovei si local in Dobrogea, unde valorile temperaturii aerului vor atinge si depasi frecvent 35°C, pana la 37°C-38°C. In acelasi interval de timp, indicele temperatura - umezeala se va situa in jurul pragului critic de 80 in cea mai mare parte a tarii. Starea de disconfort termic se va mentine si in cursul noptilor, cand temperatura aerului nu va cobori sub 20°C, cu deosebire in sudul teritoriului. Este posibil ca valul de caldura sa continue si la inceputul saptamanii urmatoare.


FOC. Pentru o vara fierbinte nu mai e nevoie sa plecati la mare, deoarece vineri, la Bucuresti, se va topi asfaltul. Meteorologii au anuntat ca vor fi 38°C. Foarte cald va fi si la munte, acolo unde mai sunt totusi sanse de averse usoare, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Spre sfarsitul saptamanii, la altitudini inalte, de peste 1.800 de metri, e posibil sa cada grindina. Pe Litoral, vremea va fi numai buna pentru plaja. Temperatura apei va avea 24°C.


Strandurile, deschise nonstopRost de balaceala pentru bucuresteni! Ingrijorata de caldurile toride cu care ne-am tot luptat in ultima perioada, municipalitatea a hotarat ca incepand de aseara strandurile si fantanile arteziene administrate de Primaria Capitalei vor fi deschise nonstop. "Berceni", "Dambovita" (Ciurel), "16 Februarie", "Cernica", "Floreasca I", "Baneasa", "Drumul Taberei", "Tineretului", "Grivita", "Mogosoaia", "Snagov", "Uverturii", "Tei", "Titan" sunt doar cateva dintre optiunile pe care le aveti la dispozitie pentru "a trage" o baie pe cinste, indiferent de ora. Tot din cauza caldurilor insuportabile primariile bucurestene au deschis in zonele Piata Romana, Piata Victoriei, Piata 1 Mai, Paita Domenii si in zona Pajura puncte de prim-ajutor, unde bucurestenii carora li se va face rau vor primi asistenta medicala de specialitate. Comentariul specialistului Disconfortul termic poate exista in mai multe situatii: ori temperatura aerului, masurata cu termometrul aflat in adapostul meteorologic indica o valoare apropiata de cea a organismului uman; ori temperatura este mai scazuta, dar coroborata cu umiditatea din aer, conduce la o valoare resimtita apropiata de cea de 37°C, aceasta fiind exprimata prin indicele de temperatura-umezeala care in acest caz ar avea o valoare egala sau mai mare cu 80; ori valorile de temperatura sunt de pana la 30°C-32°C, dar astfel de valori persista mai mult. La nivelul asfaltului, cand materialul din care este alcatuit tinde sa devina moale, temperatura este si mai ridicata, undeva spre 70°C.
meteorolog Romica Jurca


PE LITORAL
Azi (miercuri): Vremea va fi calduroasa si in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari dupa-amiaza. Vantul va sufla slab si moderat. Temperatura aerului: 30-20°C. Temperatura apei: 24-22°C.


Maine (joi): Vremea va fi calda. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului: 30-19°C. Temperatura apei: 24-22°C.


Poimaine (vineri): Vremea va fi calduroasa si predominant frumoasa. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla moderat. Temperatura aerului: 30-20°C. Temperatura apei: 24-22°C.


LA MUNTE
Azi (miercuri): Vremea va fi calduroasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari dupa-amiaza, cand doar izolat vor fi averse si descarcari electrice.


Maine (joi): Cerul va fi variabil, cu innorari dupa-amiaza si in cursul noptii, cand pe arii restranse va ploua in aversa si se vor semnala descarcari electrice. Valorile termice vor continua sa creasca usor.


Poimaine (vineri): Cerul va fi variabil si pe arii restranse vor cadea averse insotite de descarcari electrice. Vor fi conditii de grindina.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.