Bookfest 2007 ne-a reamintit ca, desi blocati in carantina politica, avem cu totii sansa unui mic rasfat bibliofil.

Tirgovetii cartii romanesti - i-am numit pe neobositii editori - ne-au aratat ca republica literelor are numerosi candidati cu palmares sau cu renume. Asa cum se cuvine, cei mai buni scriitori sint votati de cititori pe listele uninominale ale interioritatii. Orice eventuala destinatie Nobel nu poate fi, atunci, decit secundara.

Alegerea mea pentru acest mijloc de iunie este, fara ezitare, cartea titratului eseist Teodor Baconsky. „Turn inclinat. Fragmente de arheologie profetica" este cel mai recent volum, lansat de autor simultan cu „Despre necunoscut" si „Pe ce lume traim". E greu sa ascunzi bucuria de a reciti un autor viu si sofisticat, pentru care stilul nu inseamna rasfat narcisist, ci pedagogie a spontaneitatii. Inteligenta conceptuala care stie sa intuiasca forta paradoxului si patosul normalitatii, pacea launtrica atenta la duelul civilizatiilor, ortodoxia teologica inramata de participare civica si pragmatism geopolitic, melancolia sacra a pelerinajului si adversitatea declarata fata de ideologiile castratoare ale veacului - iata arterele pe care Teodor Baconsky se plimba generos, alaturi de antici, moderni sau contemporani.

Pentru ca rodeste asemenea virtuti, scriitura acestui „public intelectual" trezeste mult mai usor afinitati nord-americane decit vest-europene. Il vad oricind tradus peste Ocean in compania publicatiilor iesite din mantaua briliantului William F. Buckley de la „National Review".

Un diplomat capabil sa vorbeasca despre strategiile OSCE fara sa uite locul rugaciunii in cetatea sufletului; un publicist de dreapta, gata sa cultive nu doar moderatia argumentarii, ci deopotriva compasiunea si demofilia; un diplomat de profesie instruit in semiotica frescelor bizantine; un portretist vagant in Italia meridionala - cu memorabile pagini despre ranile Siciliei imbalsamate de lumina mozaicurilor din Palermo sau Cefalu; un prieten al junimii crestin-democrate; un vector laic care mobilizeaza sanatoase energii ecleziale; o pana vertebrata intr-o mare de valeti risipitori; un elitist burghez devotat proiectelor comunitare - Teodor Baconsky va surprinde mereu prin vechimea incercata a elegiilor sale conservatoare.

Mihail Neamtu este cercetator in Stiinte Umane