Va mai amintiti despre initiativa PNL privitoare la retragerea trupelor romane din Irak? Poate ca nu e bine sa o uitam asa de usor.

Liderii actuali ai PNL nu au spus nici un cuvint despre declaratia lui Adrian Cioroianu, facuta in urma vizitei de pomina in capitala SUA, in legatura cu retragerea trupelor romane din Irak. Iata ce a spus actualul ministru de Externe al Romaniei: „Nu s-a discutat despre retragere. Orice retragere se discuta cu aliatii nostri. Daca Romania vrea sa se retraga din Irak, se transforma intr-un aliat cu probleme". De ce ar fi trebuit ca liberalii sa aiba o reactie? Din cel putin doua motive. Primul: PNL este partidul care a cerut, pe un ton ferm, de aproape un an, retragerea trupelor romane din Irak. Al doilea: fiindca Adrian Cioroianu nu spune, pe fond, ceva radical diferit de ceea ce a spus pe aceeasitema fostul ministru de Externe liberal Mihai Razvan Ungureanu.

Noua pozitie a PNL, subliniata de declatiile oficialului liberal, developeaza inca o data o practica politica uzual intilnita nu doar la liberali: dubla masura. Absenta reactiei liberale la spusele actualului ministru de Externe inseamna ca PNL s-a jucat cu ideea retragerii trupelor romane din Irak. De aici, logic, presupunerea perfect intemeiata ca urecheala pe care a incasat-o M.R. Ungureanu atunci cind a avut o pozitie distincta in PNL are cu totul alte motive decit cele invocate pentru toata lumea.

Pe linga „dubla masura", o practica evidenta a PNL in aceasta situatie, liberalii mai au o problema suplimentara care decurge imediat din asumarea noii pozitii. Si anume o problema grava de mesaj. Intrebarea este: ce vrea cu adevarat PNL in situatia retragerii trupelor romane din Irak? Retragerea? Continuarea parteneriatului, benefic pentru Romania, cu SUA? Nu e clar, pentru ca pina acum PNL nu a anulat pozitia sa de la care a plecat intregul scandal - optiunea 1: de retragere a trupelor - si nici nu a condamnat ce spune Adrian Cioroianu - optiunea 2: de a fi seriosi si de a nu transforma Romania intr-un aliat cu probleme. „Principiile sint facute ca sa fie incalcate" - de acord, dar nu oricum, nu oricind. Pentru ca PNL are ministrul de Externe si pentru ca, prin aceasta, liberalii au o parte importanta din felia numita „politica externa" a Romaniei, e bine sa stim exact ce vrea acest partid. Predictibilitatea pozitiei Romaniei in materie de politica externa este un bun cistigat cu multa truda si inca nu definitiv; iata de ce modalitatea in care se pune problema trupelor romane dislocate „pe teatrele de operatiune" din lume si, in special, in Irak e foarte importanta.

Mai este ceva, apropo de pozitia PNL in aceasta chestiune. Surdina pe care au pus-o acestei dezbateri plus lipsa indraznelii de a mai repeta la Washinghton pozitia aventuriera pe care au asumat-o in tara reprezinta un indiciu ca, pentru liberali, tema cu pricina e serioasa doar in masura in care o pot intoarce, aici, la noi, impotriva presedintelui Basescu, principalul garant al parteneriatului cu SUA in Irak. De altfel, de la bun inceput, ea a fost o tema artificiala, indusa din ratiuni electoral-politicianiste pe agenda publica de catre PNL.

Sa mai adaug faptul ca, prin maniera in care a ales sa se joace cu o asemenea tema - foarte importanta, in fond -, PNL face, in public, exercitii de iresponsabilitate? E, totusi, destul de evident. E bine, pe de alta parte, sa salutam ceea ce pare a fi „mintea de pe urma" a PNL.