Premierul francez, Francois Fillon (foto), a prezentat, ieri, presedintelui Nicolas Sarkozy, demisia Guvernului. Seful statului l-a mandatat cu formarea unui nou Cabinet, in urma alegerilor legislative castigate cu o majoritate clara de dreapta politica. Partidul de dreapta UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara) a castigat, duminica, in al doilea tur al alegerilor legislative, majoritatea absoluta a mandatelor in Adunarea Nationala, :318 deputati dintr-un total de 577. Numarul doi in ierarhia Guvernului, demisionar, Alain Juppe, caruia ii fusese incredintat portofoliul Ecologiei, a fost infrant la Bordeaux si nu va fi redesemnat la conducerea acestui minister.
Rezultat echilibrat
In Franta, electoratul a mers si la legislative pe mana lui Sarkozy: din cei 577 de deputati, 318 apartin UMP, 190 PS, 21 Noului Centru (fost UDF), 8 PRG (partidul radical de stanga), 17 PCF (Partidul Comunist), 5 MoDem (Miscarea Democrata a lui Francois Bayrou), 4 Verzilor si 2 MPF (Miscarea pentru Franta a lui Phillippe de Villier, extrema dreapta). Stanga sufera o infrangere mai putin severa decat cea din 2002, insa este un fapt extrem de rar ca francezii sa mentina un partid aflat deja la putere de cinci ani. Ce s-a intamplat intre cele doua tururi de scrutin pentru a explica aceasta rasturnare de tendinta? Poate ca alegatorii s-au speriat de o majoritate prea larga, in conditiile in care toate puterile sunt acum concentrate in mainile lui Nicolas Sarkozy. Poate ca absenteismul (care a atins un record de 40%) are partea sa de vina. Cel mai adesea se vorbeste insa de disputa lansata duminica trecuta asupra majorarii TVA pe care guvernul ar pastra-o in sertar, pentru a-si putea finanta toate promisiunile electorale.
Juppé, afara din guvern
Doua stiri soc au incadrat ultima zi a alegerilor din Franta - dupa surpriza pe care francezii au rezervat-o deja, aceea de a limita victoria taberei sarkozyste la cote rezonabile. Mai intai ca Alain Juppe, batut la limita cu o diferenta de cateva sute de voturi de contra-candidata sa socialista, a demisionat din guvern, asa cum ceruse de altfel primul ministru in timpul campaniei. Numarul doi in guvern, cu un superminister taiat pe masura, Juppé lasa in urma un gol suficient de mare pentru a crea probleme de substituire. Intrebarea care se pune este: in ce masura infrangerea si plecarea lui Juppé este o surpriza (neplacuta) pentru presedinte si primul lui ministru?
Segolene Royal, separare in Partid si familie
A doua surpriza al carei anunt pare plasat intr-un moment destul de nepotrivit este separarea dintre candidata socialista la prezidentiale, Segolene Royale, si secretarul general al partidului, Francois Hollande. Cei doi n-au fost niciodata casatoriti, dar traiesc impreuna inca de pe bancile scolii si au impreuna patru copii. Aceasta situatie confuza a lasat loc unui val de speculatii in jurul candidaturii lui Segolene Royale, ca si asupra exercitarii functiei de lider al socialistilor pentru Hollande. Duminica seara insa vestea a iesit pur si simplu la suprafata, in pline dezbateri pe platourile de televiziune asupra rezultatului alegerilor, si s-a instalat imediat cap de afis. Hollande <<traieste o istorie sentimentala>>, dupa cum spune Segolene Royale, care i-a cerut sa paraseasca domiciliul. Fericita aleasa este o colaboratoare a lui Bertrand Delanoe la primaria Parisului.
In orice caz, vestea are macar avantajul de a clarifica jocurile de putere in interiorul PS: Segolene Royale va candida la succesiunea lui Hollande, care si-a anuntat plecarea din functie la congresul de anul viitor. Batalia pentru investitura la urmatoarele prezidentiale poate sa inceapa!
Viteza maxima pentru reforme
Adunarea Nationala este convocata pentru cea de-a 16-a legislatura pentru marti, 26 iunie, si va lucra peste program, pana la inceputul lui august. Francois Fillon l-a convins pe Nicolas Sarkozy ca reformele trebuie facute repede, in primul an de gratie. Asta cu atat mai mult cu cat rezultatul turului doi al alegerilor parlamentare este departe de a da majoritatea coplesitoare care ar fi permis trecerea in forta a masurilor nepopulare. Mult mai echilibrata, Adunarea Nationala va da glas unei opozitii furioase, care vine deja dupa cinci ani de traversare a desertului. Francois Fillon urmeaza sa isi sustina in fata deputatilor discursul de politica generala. Apoi, in programul sesiunii extraordinare se numara un proiect de lege privind locurile de munca si puterea de cumparare, un altul privind autonomia universitara, unul privind serviciul public minim obligatoriu in caz de greva si intarirea masurilor impotriva recidivei. Toate - masuri cu potential exploziv si care risca sa transfere dezbaterea politica in strada. In sfarsit, o noua sesiune extraordinara este convocata la jumatatea lui septembrie, pentru un proiect de lege privind imigratia.