Inregistrarea acestui nivel de 3,81% al ratei anuale a inflatiei este cauzata, in principal, de cresterea de patru ori a tarifului de baza lunar al chiriei la locuintele proprietate de stat - de la 0,20 lei/mp la 0,84 lei/mp suprafata locuibila, in baza unei hotarari de Guvern - care a avut un aport de 0,43 puncte procentuale la rata lunara a inflatiei pentru luna mai a.c., reprezentand doua treimi din cresterea lunara a preturilor de consum de 0,64%.
Influenta majoritara a chiriei la locuintele proprietate de stat asupra inflatiei, masurata in luna mai a.c., ne determina sa supunem analizei acest element de cheltuieli ale populatiei. Esantionul de marfuri si servicii (cosul de consum) - pe baza caruia se calculeaza indicele preturilor de consum al populatiei, respectiv rata inflatiei - cuprinde sortimente care au o pondere semnificativa in consumul populatiei. Altfel spus, marfurile alimentare, marfurile nealimentare si serviciile, pentru care se colecteaza luna de luna preturile, trebuie sa fie consumate, respectiv utilizate de o parte semnificativa a gospodariilor populatiei, iar in bugetul acestora de cheltuieli sa aiba o anumita insemnatate.
La 31 decembrie 2005 - conform statisticilor oficiale - locuintele proprietate de stat reprezentau 2,4% din fondul total de locuinte, iar ponderea chiriei in totalul cheltuielilor unei gospodarii era de 0,15%. Judecand aceste cifre, este firesc sa ajungem la concluzia ca rata lunara a inflatiei pentru luna mai a.c. nu reflecta evolutia preturilor bunurilor si serviciilor consumate, respectiv utilizate de catre o parte semnificativa a gospodariilor populatiei. Apreciem ca s-a influentat aritmetic rata lunara a inflatiei pentru luna mai cu 0,43 puncte procentuale, "uitandi in cosul de consum - la servicii - chiria la locuintele proprietate de stat de care beneficiaza doar 2,4% din gospodariile populatiei (anual, in urma unor calcule de reprezentativitate, cosul se revizuieste).
Ponderea locuintelor proprietate de stat a scazut an de an - chiriasii si-au cumparat locuintele ajungand la 2,6% din fondul total de locuinte la sfarsitul anului 2001 (recensamantul populatiei si locuintelor din 18 martie 2002), fata de 21% din fondul total de locuinte la 31 decembrie 1991 (recensamantul populatiei si locuintelor din 7 ianuarie 1992).
O subliniere se impune: chiar daca rata anuala a inflatiei a inregistrat si in luna mai nivelul din aprilie de 3,8%, dezinflatia nu si-a schimbat traiectoria descendenta. Rata medie anuala a inflatiei - ce reflecta tendinta preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei - confirma si de aceasta data procesul dezinflationist.
De la 6,56%, nivel inregistrat in anul 2006 fata de anul 2005, rata medie anuala a inflatiei, calculata conform metodologiei europene - media ultimelor 12 luni raportata la media celor 12 luni precedente - a scazut in cinci luni cu 1,73 puncte procentuale, pana la 4,83% in mai 2007. Mai exact, cea din urma rata medie anuala a inflatiei releva ca media preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei din perioada iunie 2006 - mai 2007 (in raport cu media preturilor din perioada iunie 2005 - mai 2006) a fost mai mare cu 4,83%.
Rata anuala a inflatiei este utilizata de catre Banca Nationala a Romaniei - asa cum procedeaza toate bancile centrale - ca obiectiv pentru tintirea inflatiei. Rata anuala a inflatiei de 3,81% (mai 2007/mai 2006) - chiar daca a crescut cu 0,04 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in aprilie a.c. - se inscrie in tinta de inflatie din acest an. Si anume, 4% cu un interval de variatie de +/- 1 punct procentual.
Constantin CHIRCA
Director adjunct BNR - Directia Statistica