Comercializarea pestelui si a produselor pescaresti in porturi se poate face doar cu factura fiscala si raportand intreaga cantitate de peste pe specii si pe sortimente vandute, potrivit unui ordin emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care a intrat in vigoare pe 14 iunie. Actul normativ emis de MADR stabileste normele privind pescuitul comercial si impune comercializarea pestelui in porturi doar cu factura fiscala.
Mai mult, titularul ambarcatiunii trebuie sa completeze, in patru exemplare, declaratia de descarcare despre cantitatea pescuita in apele continentale. Aceasta declaratie trebuie sa fie vizata de inspectorul piscicol, care depune o copie a acestora la sucursala Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, in cel mult trei zile de la intocmire.
Punctele de descarcare trebuie sa fie prevazute cu un ponton pentru acostarea si descarcarea navelor de pescuit, dar si cu un spatiu amenajat pentru sortarea si procesarea pestelui, autorizat sanitar-veterinar.
De asemenea, centrele de prima vanzare trebuie sa respecte o serie de conditii, respectiv sa dispuna de un spatiu de refrigerare pentru primirea, depozitarea si vanzarea pestelui, dar si de un spatiu frigorific. De altfel, centrul de prima vanzare trebuie sa fie autorizat sanitar - veterinar. La nivelul fiecarei nave trebuie sa existe si un jurnal de pescuit, in care este inclusa si declaratia de descarcare. In acest jurnal se inregistreaza numele navei, marcajul exterior, numele comandantului si adresa, data plecarii si a intoarcerii.
Din jurnal nu vor lipsi informatii referitoare la uneltele de pescuit, activitatea de pescuit sau la cantitatea de peste capturata. Mai mult, trebuie indicata unitatea de masura utilizata, fie cosuri, navete, fie lazi sau bidoane. Inscrisurile din jurnalul de pescuit trebuie sa fie citete si imposibil de sters.
Orice nava de pescuit cu lungime mai mare de 15 metri trebuie sa aiba instalat la bord un sistem de monitorizare prin satelit.