Suprafata de teren tranzactionata in Bucuresti in 2006, tinand cont doar de tranzactiile mari, se situeaza in jurul a 500.000 metri patrati si include terenurile din interiorul zonei construite a orasului achizitionate pentru proiecte rezidentiale, sustin analistii imobiliari ai Colliers.
Cererea pentru terenuri a venit in special de la dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale, interesati sa-si asigure locatii pentru proiecte viitoare adresate clasei medii, potrivit analistilor imobiliari. Cererea de terenuri a continuat sa depaseasca pe parcursul anului trecut oferta existenta pe piata, fapt care a determinat cresterea preturilor chiar cu suta la suta in unele zone. "Majoritatea noilor dezvoltatori de proiecte rezidentiale care intra pe piata vin in general din Israel si Spania si beneficiaza de know-how-ul si experienta castigata in decursul ultimilor ani. Excedentul de capital al acestor companii acumulat in perioade favorabile pe pietele locale a fost directionat catre piete emergente, printre care si Romania", au declarat reprezentantii Colliers. In conditiile in care preturile cresc in fiecare trimestru, cei mai multi s-au grabit sa achizitioneze terenurile cat mai repede posibil pentru a evita o crestere viitoare, au adaugat acestia. Conform unei analize de piata a companiei imobiliare, preturile au crescut constant pe tot parcursul anului 2006, in medie cu 30-40% fata de inceputul anului, cu variatii de la zona la zona. Pentru tranzactiile mari, de peste sase hectare, pretul mediu s-a situat in jurul valorii de 400-500 euro/mp. Cele mai mari modificari de pret s-au inregistrat in zona Trafic Greu, cu o crestere de aproximativ 100% in 2006 - de la 220-250 euro/mp la 500-600 euro/mp. Pipera a avut o evolutie asemanatoare, cresterile fiind de la 250-350 euro/mp la 500-700 euro/mp.
"In anul 2006 s-au inregistrat cateva tranzactii cu valori de 20-30 de milioane euro, destul de rare pe piata romaneasca pana anul trecut. Cu toate acestea, cererea de terenuri in Capitala va ramane in continuare ridicata datorita lipsurilor, mai ales pe segmentele rezidential si comercial. Zone considerate in trecut ca fiind neatractive, Nord-Vest (Bucurestii Noi, Chitila, Odai), Centru-Est (Gara Obor, Salajan) si Sud (Rahova si chiar Ferentari), pot sa ofere potential mare pentru dezvoltare", au conchis analistii imobiliari de la Colliers, care estimeaza ca preturile vor continua sa creasca intr-un ritm similar anului 2006, cu o medie de 20-40%, putand atinge chiar 100% in zonele nedezvoltate in prezent. Colliers International este un parteneriat de companii de consultanta imobiliara, ce opereaza prin 240 de birouri in 51 de tari. Partenerul principal este Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN), cu sediul in Vancouver, Canada. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru. (NewsIn)