Un debutant in cercetare va avea, din toamna, un salariu brut de cel putin 900 de euro. Conform grilelor de salarizare, sint mai bine platite rezultatele practice decit pregatirea.

Grilele de salarizare a cercetatorilor vor fi majorate din toamna, astfel ca toti vor primi lefuri cel putin duble. Insa, din cauza diferentelor in modul de alocare a banilor, s-au aprins orgoliile intre cele doua mari categorii. Pe de-o parte, cei care fac cercetare aplicata sint platiti mai bine. Pe de alta parte, cercetatorii care lucreaza la proiecte aprofundate, pe termen lung, au pretentia ca sint mai bine pregatiti.

„Exista discutii intre cei care fac cercetare fundamentala, aplicata sau de inovare. In general, cercetatorului i se pare ca ce face el este cel mai important si de ce trebuie platiti si altii. Daca este vorba de banii publici, nu exista sa cistige mai mult sau mai putin un cercetator care face munca aplicata sau fundamentala. Cind vine vorba de banii privati, atunci e normal sa cistige mai mult cei care fac inovatie si cercetare aplicata. Din banii privati, cercetatorii pot lua si sute de mii de euro, bani din care ia si institutul cota-parte", explica Anton Anton, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare si Dezvoltare.

Prin Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, cercetatorii se diferentiaza pe functii si grade profesionale: cercetator stiintific gradul I, gradul II, gradul III, cercetator stiintific si asistent de cercetare stiintifica. Cel mai mare salariu pe care poate sa-l primeasca un cercetator principal I este de 1.500 de euro brut, dar el trebuie sa participe obligatoriu la proiecte internationale. „In orice fel de institut, salariile sint diferentiate. Pot fi doi cercetatori de gradul III, dar cu salarii diferite, in functie de ce proiecte are institutul si in functie de ce proiecte are cercetatorul", spune Anton Anton. Din toamna, cercetatorii principali vor putea cistiga 4.300 de euro, in loc de 1.500, printr-o hotarire de guvern care a intrat deja in vigoare.

Si salariul unui debutant s-a marit. In momentul de fata, un doctorand sau un asistent cistiga 500 de euro brut, iar daca va participa la proiectele puse la bataie de Autoritatea Nationala pentru Cercetare, atunci salariul lui va fi de 900 de euro brut. Metodologia de incadrare pe functii si grade profesionale a personalului auxiliar din activitatea de cercetare-dezvoltare si a personalului din aparatul functional se stabileste de catre fiecare institutie sau unitate de cercetare-dezvoltare.

Povestea celor patru cercetatori bine platiti de la Magurele, pe www.cotidianul.ro/select