„In America", a lui Susan Sontag, este ultima carte a colectiei „Literatura", care intra in vacanta pina pe 12 septembrie.

Cronicile, recenziile si portretele care i-au fost dedicate decenii de-a rindul lui Susan Sontag in presa internationala o lauda pentru curajul cu care a aparat diverse cauze politice si sociale si pentru inovatiile pe care le-a adus vietii culturale americane.

Scriitorul mexican Carlos Fuentes marturiseste ca nu a mai cunoscut „vreun alt intelectual cu o minte atit de limpede si cu o asemenea capacitate de a pune in lumina cele mai nebanuite relatii intre cuvinte, lucruri si idei". Scriind despre eseurile care au facut-o celebra pe Sontag (foto), Fuentes este convins ca acestea „nu sint doar interpretari exemplare a ceea ce se intimpla cu adevarat; ele reusesc sa completeze si sa implineasca realitatea". In opinia lui Salman Rushdie, pentru ale carui drepturi Sontag a militat, scriitoarea „a fost o mare artista a scrisului, o ginditoare neinfricata si originala, care a luptat cu o perseverenta inepuizabila pentru multe cauze". In aceeasi nota entuziasta, Margaret Atwood o considera pe Sontag „o ginditoare curajoasa si unica".

Romanele scriitoarei au atras in egala masura atentia criticilor. Intr-o cronica la „In America", Maureen Freely de la „The Observer" remarca apropierea lui Sontag de scriitori precum Nathaniel Hawthorne si George Eliot. De asemenea, Freely apreciaza riscul pe care si l-a asumat Sontag scriind „un roman conventional in zilele noastre, aducind un omagiu zeilor culturii de elita, cind toti ceilalti se intrec in a-i face bucatele". Scriind despre best-sellerul „Volcano Lover", celebrul Michiko Kakutani de la „The New York Times" apreciaza felul in care Sontag „a reusit sa reconcilieze romanul sentimental si de aventuri - astazi demodat - cu romanul enciclopedic de idei". Comentind „In America", ultimul roman al lui Sontag, Kakutami considera ca „virtuozitatea narativa, stilul deopotriva emotional si ironic" al romanului „sint contraponderea perfecta a stralucirii cerebrale din eseuri".

Cunoscuta mai ales ca eseista, romanciera si critic de arta, Susan Sontag a regizat si patru filme: „Duet For Cannibals", „Brother Karl", documentarul despre Israel „Promised Lands" si „Unguided Tour". De altfel, Sontag a adus o contributie substantiala criticii de film din a doua jumatate a secolului al XX-lea, scriind despre mari nume ale cinematografiei europene, ca Robert Bresson si Ingmar Bergman. Sontag a aparut, alaturi de Saul Bellow si de Marshall McLuhan, in celebrul film „Zelig" al lui Woody Allen.