Magistratii Curtii de Apel Constanta au decis ieri ca taxele speciale impuse pentru 2007 de catre Consiliul Local Municipal Constanta pentru statiunea Mamaia sunt legale si pot fi percepute de la agentii economici si de la turisti. Este vorba despre taxa de acces in statiunea Mamaia, taxa de irigatii spatii verzi, taxa de folosire a retelei stradale, taxa pentru cresterea gradului de liniste si siguranta in desfasurarea activitatilor economice, precum si taxa de amplasare a statiilor fixe de telefonie mobila. Decizia a fost luata in urma judecarii recursului declarat de catre prefectul Constantei, Danut Culetu, fata de sentinta Tribunalului Constanta.
Cu numai o zi inainte de judecarea recursului, primarul Radu Mazare anuntase reluarea irigatiilor pentru spatiul verde din statiunea Mamaia, la cererea hotelierilor. Potrivit edilului, cheltuielile pentru functionarea sistemului de irigatii vor fi suportate de Asociatia Patronala Mamaia, care a oferit Primariei Constanta o sponsorizare de trei miliarde ROL pentru a beneficia de acest serviciu. Contributia individuala a hotelierilor este de 310.000 ROL pentru fiecare loc de cazare. Statiunea Mamaia nu a mai fost irigata in 2006 deoarece, tot in urma demersurilor prefectului Danut Culetu, instanta de contencios administrativ a declarat ilegale taxele speciale instituite de municipalitate pentru anul 2006.
Aflat la Constanta, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, declarase ca taxa de acces in statiunea Mamaia poate fi considerata discriminatorie, mai ales pentru turisti. "Primaria poate sa isi asigure resurse financiare, dar sunt curios de destinatia banilor incasati din taxa de bariera. Instanta va decide legalitatea taxei, iar daca va fi reinstituita, trebuie sa existe o justificare transparenta a motivatiei economice pentru aplicarea acesteia. Taxa trebuie evidentiata separat in bugetul locala€¯, a spus Cristian David.