Bucurestiul ocupa locul 78 din 143 intr-un clasament al celor mai scumpe orase din lume, in urcare cu 36 de pozitii fata de anul trecut.

Anul trecut, capitala Romaniei s-a plasat pe locul 114 in clasamentul international, iar acum ocupa locul 78, potrivit unui studiu realizat de firma britanica de consultanta Mercer Human Resource Consulting. Aprecierea euro a determinat avansul mai multor orase europene in clasamentul international din acest an. „Au avut loc niste modificari semnificative in clasament fata de anul trecut, care se datoreaza in primul rind fluctuatiilor cursului valutar, in special deprecierii dolarului american si aprecierii euro", a declarat Rebecca Powers, Senior Consultant la Mercer.

Cel mai scump oras din lume a ramas, pentru al doilea an consecutiv, Moscova, capitala rusa fiind urmata de Londra, care a urcat trei pozitii fata de anul trecut. „Aprecierea rublei fata de dolarul american, impreuna cu costurile tot mai ridicate pentru locuinta si alimentatie, sint factori care au determinat avansul costurilor pentru expatriatii din Moscova", a declarat managerul departamentului de cercetare si asociat la Mercer, Yvonne Traber.

In ceea ce priveste Londra, costurile ridicate pentru inchirierea proprietatilor, corelate cu aprecierea lirei sterline fata de dolarul american, sint factori care au dus la avansul orasului pina pe locul doi in top, a mai explicat Traber. Seul ocupa in clasamentul Mercer pozitia a treia, urmat de Tokyo si Hong Kong. Cele trei orase asiatice au coborit cite o pozitie fata de anul trecut. Locul sase a fost ocupat de Copenhaga, in urcare cu doua pozitii, urmata de Geneva, care si-a mentinut locul din 2006. Osaka a coborit doua pozitii, pina pe locul opt, iar Zürich si Oslo au ramas la finele clasamentului primelor zece orase in functie de costurile vietii. Cel mai ieftin oras din lume este, pentru al cincilea an consecutiv, capitala statului Paraguay, Asuncion. Capitala bulgara, Sofia, este cel mai ieftin oras din Europa, ocupind locul 108 in clasamentul mondial, in urcare cu trei pozitii fata de anul 2006.

Pentru realizarea studiului, analistii au comparat costurile a peste 200 de articole sau servicii in fiecare oras analizat, inclusiv cheltuielile cu chiria, transportul, alimentatia, imbracamintea, bunurile de uz casnic si divertismentul. Studiul are rolul de a ajuta companiile multinationale sa ia decizii legate de salariile platite expatriatilor. „Pe masura ce companiile trimit tot mai multi angajati in strainatate, modificarile costurilor vietii trebuie urmarite atent, pentru a garanta pachete de compensatii corecte si competitive", a mai spus Powers. (A.S.)