Presedintele Romaniei, Traian Basescu, discuta cu liderii statelor vecine, la Baku, despre independenta energetica fata de Rusia.

Summitul anual al blocului prooccidental GUAM a debutat ieri in capitala azera, Baku. La intrunire participa presedintii Ucrainei, Georgiei si Azerbaidjanului, impreuna cu premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev.

Liderul de la Chisinau, Vladimir Voronin, nu poate sa ia parte la aceasta intrunire, deoarece se afla intr-o vizita oficiala la Luxemburg si Bruxelles.

Discutiile de la GUAM din acest an sint concentrate in special asupra posibilitatilor de reducere a influentei Moscovei in sectorul energetic. Potrivit presedintelui ucrainean, Victor Iuscenko, participantii analizeaza chestiuni legate de livrarea petrolului din Azerbaidjan catre Ucraina. De asemenea, se discuta crearea unei forte comune de mentinere a pacii in spatiul ex-sovietic. La intrunire este prezent si presedintele Romaniei, Traian Basescu, alaturi de sefii de stat din Lituania si Polonia.

Ucraina, Georgia, Azerbaidjanul si Moldova au creat blocul GUAM in urma cu citiva ani, pentru a contracara influenta Rusiei in teritoriile fostei Uniuni Sovietice. Potrivit analistilor, implicarea Chisinaului in grupul prooccidental a fost pusa sub semnul intrebarii la sfirsitul anului trecut. Atunci, Moscova a decis sa ridice un embargo asupra importurilor de vin si carne din Republica Moldova. (I.M.)