Dupa 17 ani de la incetarea controlului totalitar asupra spatiului si arhitecturii urbane, s-a instaurat haosul. Fiecare a construit unde a dorit si dupa cum l-a taiat capul. Rezultatul?! Cladiri megalomanice alaturi de case coscovite, lux si saracie, kitsch arhitectural - un spatiu care ne agreseaza vizual si ne alunga, atat din inima orasului, cat si de la periferie. In plus, gunoaiele si mizeria au pus definitiv stapanire pe unele strazi si pe casele de patrimoniu - cele mai multe, locuite de oameni care intretin cu brio aceasta stare de lucruri, daca nu sunt cumva lasate sa se prabuseasca.
Breasla arhitectilor a intrat in alerta. Era firesc. Ei spera ca se mai poate indrepta ceva.
Tocmai de aceea, revista "Arhitectura" si Uniunea Arhitectilor din Romania au adus la Sala Dalles proiectul "Remix", care a reprezentat Romania la Bienala de Arhitectura de la Venetia in 2006. Conceput ca o instalatie artistica, proiectul - avand caracter artistic, stiintific si social privind dezvoltarea urbana si teritoriala a Romaniei - descrie, intr-o formula multidisciplinara, realitatile globale, lasand loc actiunii de implicare si responsabilizare a comunitatii. Pe scurt, proiectul se compune din trei elemente principale: o expozitie despre realitatea teritoriala a tranzitiei, de la vilele de lux la locuirea in conditii de saracie extrema, de la relatia cu monumentele si patrimoniul urban la modernitatea arhitecturala, de la planificare la cresterea necontrolata, de la problemele ecologice la imaginea satului si a orasului; un catalog si o instalatie-joc. Catalogul "Remix! Fragments of a country" aduce in prim-plan, printr-o analiza multidisciplinara (arhitectural-urbanistica, sociologicaa€š antropologica si ecologica) evolutiile arhitecturii pe teritoriul romanesc in perioada de tranzitie (1990 - 2007). Se cuvine mentionat ca "Remix! Fragments of a country" a fost foarte apreciat de catre specialisti si chiar premiat la editia din acest an a Anualei de Arhitectura Bucuresti.
Cat priveste instalatia-joc - in acelasi timp expresie artistica -, este menita sa sensibilizeze publicul la problemele dezvoltarii urbane si sa stimuleze implicarea personala, vizand de fapt un proiect sociologic. Aceasta este, totodata, un instrument stiintific apt sa dea raspunsuri despre felul in care un grup vede si isi doreste sa fie spatiul sau de viata. Piesele jocului sunt reprezentate de catre cele noua categorii ale expozitiei: energii si potentiale, spatiul public, modele de locuit (casa de vis), segregarea sociala, problemele ecologice, monumentele si patrimoniul, orasul, satul si, in final, planificarea. In ce consta jocul?! In remixarea colectiei de fragmente date, jucatorul (orice vizitator) avand astfel ocazia sa compuna propria sa imagine despre viitoarea dezvoltare urbana a Romaniei. In final, suma tuturor acestor jocuri individuale creeaza imaginea unui proiect comun, o imagine a identitatii noastre teritoriale.
Expozitia este deschisa pana la 26 iunie.