Evolutia puternic apreciativa a monedei nationale si mentinerea inflatiei sub tinta pe care si-a propus-o BNR ar putea determina Consiliul sau de Administratie sa decida la urmatoarea sa intalnire, din ultima saptamana a lunii, o noua a€˛taiere" cu un sfert de punct procentual a dobanzii sale de politica monetara, care ar scadea astfel de la 7,25 la 7%, fata de 8,75% la sfarsitul anului trecut.
La ultima sedinta a C.A., oficialii bancii centrale au explicat ca, in urma analizei indicatorilor macroeconomici, continuarea procesului de dezinflatie este mai pronuntata decat in prognoza anterioara. In comunicatul de presa emis cu acea ocazie, se afirma ca a€˛la asigurarea gradului adecvat de restrictivitate a conditiilor monetare, in sens larg, contribuie atat dinamica anticipata a cursului de schimb real al monedei nationale, cat si evolutia ratelor reale ale dobanzilor".
O decizie a BNR de reducere a dobanzii de politica monetara ar echivala cu o scadere a dobanzilor la depozitele atrase de bancile comerciale. In acest sens, un studiu realizat de Erste Bank arata faptul ca, dupa ce dobanda medie pe trei luni a fost de la finele anului trecut de 8,6%, in luna decembrie din 2007 s-ar putea inregistra un nivel de 7,1%. Analistii Erste Bank considera ca, tinand cont de faptul ca dobanda de 7,25% a BNR este inca mai mare decat nivelul neutru, exista spatiu pentru viitoare reduceri, in paralel cu evolutia inflatiei in a doua parte a anului curent.
Evolutia pozitiva a inflatiei a condus si la o scadere a randamentelor la titlurile si obligatiunile de stat. Saptamana trecuta, Trezoreria a plasat integral emisiunea de certificate pe un an in valoare de 100 de milioane de lei, in conditiile in care cererea investitorilor a totalizat 324 de milioane de lei. Nivelul ridicat de lichiditati de pe piata monetara a facut ca investitorii sa solicite randamente mai mici. In aceste conditii, Trezoreria a atras intreaga suma planificata, randamentul mediu obtinut fiind de 7,14%/an.
Ieri, BNR a atras in depozite cu scadenta la o luna, oferta de 1,984 miliarde lei a celor 11 banci comerciale participante la licitatie, la o dobanda anuala de 7,25%, dupa ce saptamana trecuta a decis sa nu mai organizeze licitatie pentru certificate de depozit cu scadenta la trei luni. Reamintim ca la ultimele licitatii saptamanale prin care este sterilizata lichiditatea prin plasarea de catre bancile comerciale de depozite cu scadenta la o luna, BNR a atras totalitatea ofertelor facute.
Nivelul ridicat al dobanzilor din Romania, precum si evolutia apreciativa a leului au determinat mai multe institutii financiare straine sa lanseze pe piata locala sau cea internationala emisiuni de obligatiuni in lei. Astfel, zilele trecute banca olandeza NIBC Bank si subsidiara londoneza a EFG Eurobank au lansat pe Bursa din Luxemburg cate o emisiune de obligatiuni in lei, nivelul dobanzii fiind de 6,875% cu scadenta la trei ani, respectiv de 7,25%, cu scadenta la cinci ani. Luna trecuta au mai fost listate doua emisiuni de obligatiuni in lei, prima realizata de Alpha Credit Group PLC, subsidiara din Londra a grupului financiar grec Alpha, in valoare de 400 milioane lei, scadenta in cinci ani si randament anual fix de 7,42%. A doua emisiune din mai a fost a grupului de servicii financiare din Norvegia, DnB NOR Group, care a lansat obligatiuni denominate in lei in valoare de 100 milioane lei cu scadenta dupa zece ani, care ofera un randament anual de 7,1%.