Dupa ce, in urma cu doua saptamani, pretul unciei de aur a fluctuat intre 660 si 670 dolari, aprecierea dolarului pe pietele internationale a provocat miercurea trecuta o scadere pe piata londoneza la un minim de 647 dolari.
Ultima sedinta a saptamanii trecute a London Bullion Market a adus insa o apreciere a unciei de aur la 653,10 dolari, la fixingul de vineri seara. Scumpirea aurului a survenit din cauza deprecierii dolarului fata de euro, dupa ce statisticile americane au aratat ca presiunile inflationiste sunt mai putin intense fata de asteptarile analistilor. Metalul galben este considerat si un factor de protectie impotriva inflatiei generate de scumpirea petrolului.
a€˛Cotatia aurului este influentata in continuare de cotatia dolarului, afirma un analist, citat de Reuters. Daca euro stagneaza fata de moneda verde la cotatia actuala, atunci aurul s-ar putea scumpi pe termen lung. Este insa prea devreme ca sa putem face o estimare sigura. Momentan, sentimentul de pe piata este destul de greoi. Voi astepta ca aurul sa se scumpeasca saptamana viitoare, dar nu voi fi surprins daca vom asista la o alta scadere sub cotatia de 640 dolari/uncie".
Pe Comex, divizie a New York Mercantile Exchange, pretul unciei de aur cu livrarea in august, a castigat vinerea trecuta 8 dolari, la nivelul saptamanii trecute, urcand la 658,70 dolari. In opinia analistilor, pretul metalului galben ar putea sa se stabilizeze pe termen lung in apropierea pragului de 700 dolari/uncie, ei estimand ca euro ar putea reveni pe un trend ascendent. Reamintim, ca maximul ultimilor 26 de ani, de 734 dolari, a fost atins in mai anul trecut. In acest moment, pragul suport pentru metalul galben se afla la 634 dolari, iar cel de rezistenta la 690 dolari.