Samsung Electronics, cel mai mare producator de cipuri la nivel mondial, va investi 3,5 miliarde dolari, pana in 2008, pentru modernizarea unei fabrici pe care o detine de zece ani in Statele Unite.
Grupul sud-coreean a prezentat vineri o noua linie de productie pentru cipuri NAND de memorie flash, a carei constructie a inceput in 2006, la fabrica din Texas.
Noile cipuri vor intra in componenta playerelor muzicale, a telefoanelor mobile si a camerelor foto digitale.
Producatorii mondiali au fost afectati serios anul trecut de scaderea preturilor pentru alte tipuri de cipuri, DRAM, ca urmare a ofertei mari, dar preturile cipurilor NAND au urcat, iar cererea este in crestere.
Compania rivala Hynix Semiconductor intentioneaza sa creasca productia de cipuri NAND in detrimentul celei de dispozitive DRAM.
Planuri similare are si compania japoneza Toshiba, care vrea sa-si extinda capacitatea de productie cu 70%, pana la jumatatea anului 2008. Samsung este lider de piata in cazul ambelor tipuri de cipuri.
Hynix este pe locul al doilea in privinta productiei de cipuri DRAM, in timp ce Toshiba ocupa aceeasi pozitie in cazul cipurilor NAND.
"Samsung se concentreaza inca pe productia DRAM, dar trebuie sa se dezvolte si in domeniul NAND, ca urmare a politicii de dezvoltare agresiva adoptata de Toshiba", a spus Jay Kim, analist la Hyundai Securities.
Noua linie de fabricatie de la fabrica din Texas va intra in exploatare in a doua jumatate a acestui an, iar productia va ajunge la maximum 60.000 de dispozitive NAND pe luna, pana in 2008.
Fabrica din Texas este singura unitate Samsung de productie a semiconductorilor din afara Coreei de Sud, unde se realizeaza in prezent numai cipuri DRAM, care intra in componenta computerelor personale.
Analistii anticipeaza ca
cipurile NAND vor alimenta redresarea profiturilor producatorilor de profil in a doua jumatate a anului.