Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias vrea sa isi extinda activitatea si pe pietele externe, avand in vedere initierea de colaborari cu firme locale de explorare si productie de gaze, a declarat directorul general al companiei, Alexa Jakab, citat de NewsIn. Romgaz vrea si ca pe termen scurt sa reia colaborarea cu MOL. "In acest an, incercam sa iesim in afara tarii, in parteneriat cu alte firme in proiecte de explorare si productie", a spus Jakab. Acesta a precizat ca Romgaz vrea sa participe la licitatii pentru concesiuni in strainatate, in state precum Ucraina, Ungaria si Turcia. "Vrem sa participam la concesiuni si cautam companii cu care sa ne asociem. Ne axam pe parteneriate cu alte firme, pentru ca nu avem experienta in afara tarii", a aratat Jakab. Totodata, vineri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca statul roman nu intentioneaza sa privatizeze Romgaz, ale carui obiective principale trebuie sa fie cresterea capacitatii de inmagazinare a gazelor si atragerea de investitii. Ministrul a mai spus ca a permis companiei sa vanda gaze la preturi mai mici pentru o serie de firme, printre care Azomures, Mittal Steel Galati, Interagro si alte 2-3 firme. Potrivit lui Jakab, reducerile de pret pentru aceste companii sunt, in medie, mai mici de 5%.
Romgaz a intentionat anul trecut sa se asocieze in astfel de proiecte cu companiile MOL, Wintershall si Schlumberger, dar discutiile nu s-au concretizat. "Vrem sa reluam parteneriatul cu MOL pentru proiecte in Ungaria si Romania, dar vrem sa cautam si alte firme", a spus oficialul Romgaz.

Sunt deja in parteneriat cu o firma turca si in negocieri cu una bulgara

Sucursala de servicii a Romgaz, Sircoss, colaboreaza deja cu o companie din Turcia, pentru care efectueaza reparatii capitale la sonde, si se afla in negocieri pentru proiecte similare cu o firma din Bulgaria. Jakab nu a dezvaluit numele celor doua companii. Totodata, conducerea Romgaz se va intalni, in 24-25 iunie, cu reprezentanti ai companiei canadiene EnCana, pentru a stabili conditiile de colaborare pentru un proiect in Romania.
In privinta parteneriatului cu Petrom pentru constructia unui depozit de gaze, Jakab a precizat ca inca se poarta discutii. Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al Romgaz va discuta, in 21 iunie, propunerea de realizare a unui studiu de fezabilitate pentru constructia unui depozit de gaze la Margineni - Roman, impreuna cu compania Gazprom.
Potrivit lui Jakab, anuntul de licitatie va fi dat in toamna. Recent, managerul Romgaz ne-a declarat ca intentia companiei pe care o conduce este sa intre in parteneriat cu Gazprom pentru a construi depozitul de la Margineni doar daca acesta va deservi piata externa. Jakab a motivat prin faptul ca Romgaz are inmagazinata o cantitate suficienta de gaze pentru piata romaneasca si nu ar fi nevoie de un aport suplimentar care sa distorsioneze preturile la intern.
Investitiile Romgaz se vor concentra anul acesta in principal in dezvoltarea capacitatii de inmagazinare subterana a gazelor, modernizarea si retehnologizarea instalatiilor si echipamentelor, cercetarea geologica pentru descoperirea de noi rezerve de gaze si atenuarea declinului natural al productiei. Pentru aceste activitati, compania va aloca 460 de milioane de lei.
Compania estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 4,3 miliarde lei (1,3 miliarde euro), in crestere cu 43%, sustinuta de avansul pretului la gaze, si mizeaza pe un profit brut de 775,3 milioane lei, mai mare cu 29% comparativ cu anul trecut.