Miercurea trecuta, paritatea euro/dolar a inregistrat o scadere pana la un minim de 1,3264 dolari, valoare care nu mai fusese atinsa din martie.
Investitorii au speculat faptul ca datele oficiale privind preturile de consum si vanzarile de retail din SUA, care urmau sa fie publicate saptamana trecuta, vor arata ca economia americana este puternica, ceea ce ar fi determinat Rezerva Federala sa nu reduca dobanda de referinta anul acesta.
Numai ca a€˛socotelile" speculatorilor au fost infirmate de statisticile publicate de Guvernul american care au aratat ca productia industriala americana a coborat in mai sub asteptarile analistilor, ceea ce sugereaza o posibila temperare a presiunilor inflationiste, implicit reducerea sanselor ca Fed sa decida o majorare a dobanzii pana la sfarsitul anului.
Vineri, euro a crescut de la 1,3307 dolari, pe pietele americane, la 1,3389 dolari, indicele de baza al preturilor de consum din SUA, excluzand pe cele la energie si alimente, care au crescut in mai anul curent, fata de mai 2006, cu numai 0,1%, in timp ce analistii anticipau o majorare de 0,2%. Pe piata bonurilor de Tezaur americane stirea a produs o scadere a randamentelor obligatiunilor la 10 ani, la 5,18%, fata de 5,32%, valoare inregistrata miercuri.
Daca Fed ar putea sa nu majoreze dobanda, in schimb Banca Centrala Europeana a confirmat saptamana trecuta ca isi va majora rata dobanzii de referinta cel putin inca o data anul acesta, dupa ce a recurs la astfel de masuri de opt ori intr-un an si jumatate. Buletinul lunar emis de BCE arata ca a€˛politica monetara ramane mai degraba acomodanta, in functie de conditiile de finantare globala favorabile, de cresterea viguroasa a creditelor, a masei monetare si a lichiditatilor". In acelasi timp, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a afirmat ca riscurile supraincalzirii pe termen mediu au crescut. Aceste riscuri provin in primul rand din cresterea actuala si potentiala a salariilor peste productivitate, precum si din noua majorare a pretului petrolului. In aceste conditii, analistii anticipeaza o noua majorare a dobanzii in septembrie la 4,25%, fata de 4% in prezent. Presedintele institutului german de cercetare Ifo anticipeaza chiar o crestere si mai mare pana la sfarsitul anului, la 4,5%
Paritatea dintre moneda unica si cea nipona a inregistrat vineri un nou maxim istoric, euro urcand la 165,23 yeni, dupa ce, pe 6 iunie, recordul fusese de 164,59 yeni. Deprecierea monedei nipone este consecinta deciziei Bancii Japoniei de a mentine dobanda de referinta la 0,5%. De asemenea, declaratiile lui Toshihiko Fukui, guvernatorul Bancii Japoniei, nu au indicat posibilitatea unei majorari a dobanzii in perioada urmatoare, el afirmand: a€˛Ca sa ne schimbam politica monetara, trebuie sa fim mai convinsi de perspectivele economice". De altfel, comunicatul de presa care a urmat deciziei arata ca este nevoie de mai multe dovezi ca in Japonia cresterea economica este sustenabila inainte de a majora iar dobanda de politica monetara.
In ceea ce priveste paritatea dintre moneda unica si cea helveta, guvernatorul Bancii Centrale a Elvetiei a afirmat zilele trecute ca slabiciunea momentana a francului elvetian este temporara si va disparea pe fondul cresterii economice si a inflatiei scazute. Scaderea francului este provocata in mare masura de speculatorii a€˛carry trade", care profita de faptul ca dobanda se situeaza la 2,25%, imprumutandu-se in franci elvetieni pentru a investi apoi in monede cu randament mai ridicat.