Cancelarul german, Angela Merkel, a facut apel la toate tarile membre ale Uniunii Europene sa fie pregatite pentru compromisuri, pentru a se ajunge la un acord in privinta Tratatului constitutional european. In mesajul sau video saptamanal, citat de Deutsche Welle, in editia sa electronica, Merkel a spus ca Europa are nevoie de o noua baza legala pentru a redeveni competitiva si pentru a se putea impune ca o entitate unitara pe plan international.
Presedintia germana va trimite saptamana viitoare tuturor celor 27 de membri un calendar privind parcursul procesului constitutional european. Va fi, asadar, piatra de incercare a capacitatii Angelei Merkel, "rasfatata" de succes in ultima vreme, de a-si convinge partenerii. Exista si riscurile unui esec cauzat in primul rand de telurile prea mari pe care si-a propus sa le atinga sefa Guvernului german pe durata Presedintiei in termen a Comisiei UE. Esecul provizoriu s-ar putea datora si rezistentei Poloniei, titreaza cotidianul Munchener Merkur, mentionand ca totusi exista sansele stabilirii unui acord de indata ce Presedintia va fi preluata de Portugalia. Financial Times Deutschland se opreste asupra motivelor rezistentei poloneze, majoritatea de natura resentimentara si psihologica, datorate, crede ziarul citat, mai cu seama arogantei cu care predecesorul Angelei Merkel, ex-cancelarul social-democrat Gerhard Schröder, si-a tratat tara vecina. La aceasta se mai adauga un factor afectiv, constata
cotodianul Manneimer Morgen:
avand in spate o istorie plina de suferinte, avand o contributie uriasa la inlaturarea comunismului, multi polonezi cred ca li se cuvine un statut special in marea familie europeana.