Yenul a cazut vineri fata de dolar la cotatia minima a ultimilor patru ani si jumatate si la un minim al ultimilor 15 ani fata de lira sterlina, deoarece board-ul de politica monetara al bancii centrale a Japoniei a mentinut dobanda-cheie la 0,5%, po
Yenul a cazut vineri fata de dolar la cotatia minima a ultimilor patru ani si jumatate si la un minim al ultimilor 15 ani fata de lira sterlina, deoarece board-ul de politica monetara al bancii centrale a Japoniei a mentinut dobanda-cheie la 0,5%, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
Faptul ca seful bancii centrale a Japoniei a dat foarte putine indicii referitoare la urmatoarele decizii de politica monetara ale institutiei pe care o conduce este o alta cauza a deprecierii yenului, spune Reuters.
Dolarul s-a intarit puternic, deoarece investitorii estimeaza ca statisticile americane pentru inflatie ar putea arata ca urmatoarea mutare de politica monetara a Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, ar fi mai degraba o majorare decat o scadere a dobanzii-cheie.
Banca centrala a Japoniei a mentinut dobanda-cheie la 0,5%, iar guvernatorul acesteia, Toshihiko Fukui, a spus ca nu are niciun fel de idee preconceputa privitor la o viitoare majorare a dobanzii-cheie si a adaugat ca vrea sa fie convins de sustenabilitatea cheltuielii interne de capital si a consumului.
"Declaratiile lui Fukui au fost destul de neutre. Jucatorii de pe pietele internationale vor sa vanda yeni, iar stirile par a fi fost interpretate ca sustinand acest lucru.
Cred ca yenul isi va pastra tendinta de slabire", a spus un strateg pentru piete valutare internationale de la Bear Stearns, Steve Barrow. Barrow a adaugat ca estimeaza ca raportul dolar/yen va urca pana la cotatia de 129 yeni/dolar, iar moneda europeana se va aprecia fata de yen pana la cotatia de 180 yeni/euro.
Dolarul a urcat cu 0,4% fata de moneda japoneza, pana la 123,45 yeni/dolar, cotatie maxima atinsa din decembrie 2002. Strategii tehnici spun ca de acum inainte este deschisa calea spre atingerea cotatiei de 125,70 yeni/dolar.
Euro s-a apreciat cu 0,5% fata de yen, pana la cotatia de 164,33 yeni/euro, in apropiere de cotatia record de 164,60 yeni/euro, atinsa la inceputul lui iunie.
Fata de dolar, moneda europeana a stagnat la cotatia de 1,3312 dolari/euro.
Atat lira sterlina, cat si dolarul australian au urcat pana la cotatia maxima a ultimilor 15 ani fata de yenul japonez cu randament mic.
Cresterile de pe pietele de capital au contribuit la pastrarea apetitului pentru risc, care incurajeaza investitiile in tranzactii speculative, in care jucatorii se imprumuta in valute cu randament mic, ca yenul japonez si francul elvetian, ca sa cumpere altele care pot genera castiguri mai mari.
Apetitul pentru risc a fost pastrat si de volatilitatea scazuta a pietelor valutare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.