CNVM a aprobat reglementarile pietei la termen administrata de BVB, precum si Codul Casei de Compensare Bucuresti, iar vineri a acordat certificatul de inregistrare a instrumentului financiar BET Index Futures, care va fi primul tip de contract deriv

CNVM a aprobat reglementarile pietei la termen administrata de BVB, precum si Codul Casei de Compensare Bucuresti, iar vineri a acordat certificatul de inregistrare a instrumentului financiar BET Index Futures, care va fi primul tip de contract derivat tranzactionat la BVB. Astfel ca Bursa de Valori Bucuresti va avea posibilitatea sa introduca la tranzactionare instrumente financiare derivate, avand ca activ suport titluri de participare la fondurile de investitii, titluri de stat si rate de dobanda, potrivit reglementarilor privind piata la termen administrata de BVB.
"BVB ar putea incepe operatiunile cu instrumente financiare derivate pana la finele lunii iulie", a declarat Stere Farmache, directorul Bursei de Valori, citat de Mediafax.
Contractele futures, contractele options si produsele structurate sunt principalele categorii de instrumente financiare derivate (IFD) care vor putea fi tranzactionate pe piata administrata de BVB, se mentioneaza in reglementarile privind piata la termen. Categoriile de active suport pe baza carora BVB va putea dezvolta instrumente financiare derivate sunt indici bursieri, titluri de participare la organismele de plasament colectiv, precum si instrumentele pietei monetare, inclusiv titluri de stat cu scadenta mai mica de un an.
Totodata, indicii valutari si
cursul de schimb, ratele dobanzii si contracte futures sunt alte tipuri de active care vor putea sta la baza unor IFD, lansate de Bursa.
Piata derivatelor va fi structurata pe mai multe segmente, respectiv piata futures, piata options, piata produselor structurate, pe care vor fi tranzactionate diferite categorii de IFD, in functie de criteriile stabilite de BVB.
Companiile de brokeraj, admise sa deruleze operatiuni pe piata reglementata la vedere administrata de BVB, vor putea dobadi calitatea de participant la piata derivatelor daca indeplinesc mai multe conditii, atat acordarea, cat si retragerea acestei calitati fiind de competenta Consiliului Bursei.

CNVM sau BNR va supraveghea piata

Printre conditiile necesare pentru admiterea unui IFD pe piata derivatelor figureaza necesitatea ca activul suport sa fie, dupa caz, tranzactionat in mod regulat pe o piata supravegheata de CNVM, Banca Nationala a Romaniei sau alte institutii similare din statele membre sau nemembre UE si sa fie calculat sau publicat in mod regulat de o institutie cu recunoastere in domeniu.
Reglementarile privind piata la termen administrata de BVB includ detalii privind piata futures, mentionandu-se ca BVB va emite reglementari specifice derularii operatiunilor de piata cu contracte options, in cadrul Pietei Optiunilor, care vor intra in vigoare dupa aprobarea lor de catre CNVM.
Pana in prezent, operatiunile cu instrumente financiare derivate se derulau numai la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, decizia privind tranzactionarea derivatelor la Bursa din Bucuresti fiind adoptata, deoarece actionarii BVB au respins fuziunea cu Bursa din Sibiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.