La fiecare doua zile, rusii nu aud decat despre pericolul unui al treilea "Razboi Rece". Li se spune ca SUA si NATO inconjoara Rusia cu baze militare. Ca, foarte curand, in Cehia si Polonia va aparea un nou esalon al apararii antiracheta, capabil,
La fiecare doua zile, rusii nu aud decat despre pericolul unui al treilea "Razboi Rece". Li se spune ca SUA si NATO inconjoara Rusia cu baze militare. Ca, foarte curand, in Cehia si Polonia va aparea un nou esalon al apararii antiracheta, capabil, zice-se, sa distruga rachetele rusesti inca de la lansare. In plus, ministrul american al Apararii, Robert Gates, le-a cerut generalilor sai sa se pregateasca de razboi cu Rusia. Mai mult, expertii militari de peste Ocean au dus vorba in intreaga lume ca "trupele rusesti de rachete nucleare s-au degradat intr-atat, incat nu sunt in stare nici sa mai zboare". Asa sa fie?
Aritmetica terestra
Atat in Rusia, cat si in Statele Unite, armamentul nuclear intra in componenta fortelor strategice atomice. Ele sunt formate din Trupele de rachete cu destinatie strategica - RVSN, submarine atomice ale marinei militare, dotate cu rachete cu incarcaturi nucleare, si bombardiere strategice ale aviatiei militare. Pe pamant, confruntarea ruso-americana de rachete arata cam asa:
Rusia
Tip de rachete - Stilet (SS-19), Topol (SS-25), Topol-M (SS-27). Total sisteme de rachete - 489. Total focoase nucleare - 1788.
SUA
Minutmen-3, MH. Total sisteme de rachete - 550. Total focoase nucleare - 500.
Nu este greu de remarcat faptul ca Rusia are mai putine sisteme de rachete, dar de 3,5 ori mai multe ogive nucleare decat SUA. In schimb, rachetele americane zboara cu 1500 - 2000 de kilometri mai mult decat cele rusesti. Un avantaj compensat de puterea focoaselor nucleare de care dispune Rusia.
Fortele terestre nucleare ale Rusiei prezinta, atat la numarul de incarcaturi nucleare, cat si al puterii lor insumate, o suprematie evidenta asupra fortelor terestre ale SUA. Deocamdata. Pentru ca Rusia are mai multe rachete vechi decat americanii. Rusia este nevoita sa le scoata masiv din uz sau sa le prelungeasca termenul de garantie. Iar ritmul de productie de noi rachete tip Topol si Topol-M ramane mult in urma ritmului de casare. Dar specialistii rusi au gasit deja rezolvare acestei probleme. Pana in 2015, in dotarea trupelor speciale ar trebui sa apara 69 de noi sisteme de rachete Topol-M. Fiecare sistem de acest tip va fi compus din 6 pana la 10 focoase nucleare puternice. Si astfel, talerul cantarului inclina din nou in favoarea fortelor terestre rusesti.
Confruntare aeriana
Bombardierele strategice reprezinta domeniul preferat al generalilor americani. Dar constructorii si inginerii rusi de avioane au dat destula bataie de cap celor de peste Ocean, inca din timpul URSS, prin crearea unor masini purtatoare de rachete care si acum le concureaza cu succes, la unii parametri, pe cele americane. Care este situatia astazi?
In aer, Rusia cedeaza in fata Statelor Unite: la numarul de masini de doua ori, la numarul de focoase nucleare, cam de 1,5 ori. In ultimii 15 ani, americanii si-au innoit parcul de bombardiere strategice cu 15%, in timp ce Rusia nu a creat nici o masina noua, multumindu-se sa modernizeze vechile TU.
Batalie pe mare
Rusia si Statele Unite dispun de aproximativ acelasi numar de submarine atomice dotate cu rachete nucleare balistice. Dar pe submarinele americane sunt cam de trei ori mai multe incarcaturi nucleare, decat pe cele rusesti. Si potentialul general al fortelor nucleare marine ale SUA se desprinde vertiginos de cel al Rusiei cu fiecare an. Desi fortele americane le domina considerabil pe cele rusesti la numarul de focoase nucleare, la putere insumata submarinele rusesti le intrec pe cele americane cu circa 15-20%. Pentru a pastra acest avantaj, amiralii rusi intentioneaza sa doteze submarinele cu rachete noi, considerabil mai precise si mai puternice, de tip Bulava. Dar asta in viitor. Acum, de curiozitate, sa comparam caracteristicile tehnico-tactice ale celor mai cunoscute submarine ale SUA si Rusiei, care de peste 20 de ani "se joaca de-a razboiul" in adancurile marilor si oceanelor.
Despre ce barca e mai buna, se poate discuta la nesfarsit. Una "merge" mai repede, in schimb nu se scufunda atat de adanc. Alta are mai multe rachete nucleare, dar mai putine torpile. Dar, daca e sa punem fata in fata submarinele in totalitatea lor, prin caracteristicile lor de lupta sunt absolut comparabile. Starea tehnica a ambarcatiunilor nu este insa in avantajul Rusiei. Flota nucleara strategica a Rusiei are un puternic aspect zdrenturos in comparatie cu "colegii" americani mai tineri. Aproape toate submarinele aflate in dotare se apropie de "varsta critica"; 2 din 20 vor fi, in curand, lasate la mal. Americanii nu numai ca-si modernizeaza nu foarte batranele Ohio, dar construiesc si altele noi.
Diagnostic: Rusia se indreapta spre insanatosire
Expertii americani s-au grabit trambitand in lumea toata despre "degradarea completa" a fortelor nucleare rusesti. Lucrurile nu stau chiar atat de rau cum vor unii sa le prezinte. Dar ar fi o mare nedreptate daca nu am pomeni de lovitura primita in anii '90 de fortele nucleare rusesti. O finantare stravezie, uneori o restructurare fara sens, nu intotdeauna o cursa a inarmarilor bine gandita - toate astea au subrezit "scutul nuclear" al Rusiei. In plus, am deschis increzatori americanilor toate arsenalele nucleare, desi partenerii de la Washington nu s-au decis sa-si arate toate "ascunzatorile de rachete".
Multe din deciziile pripite ale acelor ani sunt platite acum cu bani "peste plan" din bugetul militar. Se pare insa ca dupa KO din anii 90, Rusia a inceput sa isi revina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.