ISRAEL - DE MILENII, LOCUL BINECUVANTAT AL INTREGII OMENIRI   Ierusalim, Bethleem, Ierihon, Tel Aviv, Herzlia - cateva dintre locurile Tarii Fagaduintei, unde vechiul si noul se impletesc.

Orice calatorie este o des
ISRAEL - DE MILENII, LOCUL BINECUVANTAT AL INTREGII OMENIRI   Ierusalim, Bethleem, Ierihon, Tel Aviv, Herzlia - cateva dintre locurile Tarii Fagaduintei, unde vechiul si noul se impletesc.

Orice calatorie este o desfatare pentru sufletul prea obosit de goana trupului de zi cu zi. Calatorul care alege Israelul ca destinatie nu trebuie sa piarda spectacolul lumii de pe Pamantul Binecuvantat.  INTRE VECHI SI NOU. Israelul este o tara a paradoxurilor, dar si a lucrurilor simple. Este un mozaic unic de religii, culturi, moduri de viata. In vechea cetate a Ierusalimului, inconjurata de sapte porti, te coplesesc povestirile ghizilor despre supliciul lui Iisus, de acum 2000 de ani, cand a trecut, ducandu-si crucea pe strada pe care mergi, care a atins zidurile pe langa care treci, topind piatra. Te plictisesc insistentii negustori de suveniruri. Te uimeste graba cu care cetele de "perciunati" - evrei ultraortodocsi - coboara catre Zidul Plangerii, pe aceleasi stradute pe care, la pranz, trecusera musulmanii in drumul catre rugaciunea zilnica din moschei. La Bethleem si Ierihon, timpul pare ca s-a oprit la granita pazita de soldati palestinieni. Tineri si tinere cu armele atarnand pe umerii prea devreme impovarati...  Pe strazile oraselor noi (unele ridicate de muncitori romani, precum Herzlia) vezi masini luxoase si te poti oglindi in peretii sticlosi ai zgarie-norilor. Elita tarii se odihneste in parcurile din fata prestigioaselor edificii ale educatiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.