Deputatii rusi au examinat la inceputul lunii iunie un proiect de lege privind crearea unei structuri de stat numita Rosnanotech, dotata cu un buget de 5 miliarde dolari (3,7 miliarde euro), care va injecta fonduri in acest sector care a fost ingnora
Deputatii rusi au examinat la inceputul lunii iunie un proiect de lege privind crearea unei structuri de stat numita Rosnanotech, dotata cu un buget de 5 miliarde dolari (3,7 miliarde euro), care va injecta fonduri in acest sector care a fost ingnorat pentru o perioada indelungata in Rusia.
"Pentru Rusia aceasta suma este foarte mare. Este o suma pe care cercetatorii rusi nu au mai vazut-o de mult timp", a subliniat redactorul sef adjunct al revistei "Nanotehnologie rusa", Mikhail Melnikov.
"Proiectul de lege, care ar trebui sa fie validat fara probleme, este un nou indiciu al determinarii autoritatilor ruse de a se implica pe o piata in plina crestere pe plan mondial, dominata de Statele Unite ale Americii.
Termenul nanotehnologie acopera o gama larga de aplicatii diferite, insa numitorul comun il reprezinta dimensiunea extrem de redusa a masinariilor implicate (un nanometru reprezinta a miliarda parte dintr-un metru).
Aceste masinarii pot fi folosite pentru construirea de panouri solare, semiconductori, utilitatea lor extinzandu-se si in domeniul medical, unde pot fi utilizate la reconstructia de organe.
Companiile occidentale spera sa extinda si mai mult utilizarea nanotehnologiei, avand in vedere ca piata bunurilor de larg consum care vor contine elemente de nanotehnologie urmand a depasi plafonul de 2.600 miliarde pana in 2014.
"Nanotehnologia va deveni un element extrem de important al dezvoltarii industriei si stiintei moderne", a afirmat in luna aprilie presedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia unui discurs in Parlament.
Prin comparatie, guvernul american investeste anual aproximativ un miliard de dolari in nanotehnologie iar Uniunea Europeana s-a angajat sa furnizeze trei miliarde de euro in acest sens intre 2007 si 2013.
Insa in Occident sectorul stiintific beneficiaza de o sustinere mult mai mare din partea companiilor private, insa in Rusia nu se poate conta pe acest lucru, afirma expertii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.