In cadrul conferintei de presa cu secretarul de stat al SUA Condoleezza Rice, ministrul roman de Externe Adrian Cioroianu nu a fost in stare sa pronunte alte cuvinte in afara de "da", "bineinteles" si "desigur". Discutia practic a constat intr-o seri
In cadrul conferintei de presa cu secretarul de stat al SUA Condoleezza Rice, ministrul roman de Externe Adrian Cioroianu nu a fost in stare sa pronunte alte cuvinte in afara de "da", "bineinteles" si "desigur". Discutia practic a constat intr-o serie de afirmatii ale oficialului american si o serie de aprobari din partea oficialului roman, dupa cum o dovedeste transcrierea dialogului de pe pagina electronica a Departamentului de Stat al SUA, dar si filmul intalnirii. Ambele pot fi consultate accesand http://www.state.gov/secretary/rm/2007/06/86417.htm
Cioroianu si-a incheiat ieri vizita, la Washington, al carei moment principal l-a constituit intrevederea cu secretarul de stat american. Un alt punct ochit de seful diplomatiei de la Bucuresti a fost intrevederea cu reprezentantii firmei de lobby cu care MAE are de gand sa incheie un contract privind ridicarea vizelor de calatorie pentru romanii ce vor sa plece in SUA.
Da, stapane!
Departamentul de Stat al SUA a publicat, ieri, pe site-ul sau, transcrierea si filmul unui pasaj din convorbirea purtata intre ministrul Adrian Cioroianu si omologul sau american, in momentul accesului acordat in sala presei. Raspunsurile oficialului roman se rezuma la cuvinte de aprobare, de cele mai multe ori monosilabice, precum "Da", "Da, da, desigur", "Este corect", "Bineinteles" si "Va multumesc foarte mult". Rice a profitat de prezenta lui Cioroianu pentru a condamna atentatul produs, miercuri, la o moschee siita din orasul irakian Samarra, dar fraza i-a fost intrerupta de oaspetele roman. Dupa intrevederea avuta, miercuri, cu Condoleezza Rice, ministrul Cioroianu a afirmat ca "este foarte probabil" ca presedintele SUA, George W. Bush, sa faca o vizita in Romania, cu ocazia summit-ului NATO din 2008, informeaza Mediafax. Seful diplomatiei romane a explicat ca intalnirea cu omologul sau american a fost "una reusita" si ca, in principal, s-a discutat despre parteneriatul strategic si importanta pe care Romania o da parteneriatului cu SUA.
Tatonari pentru eliminarea vizelor
Aflata in postura de aliata a SUA in operatiunile militare, Romania pare sa fi fost scoasa din cartile americanilor in ceea ce priveste ridicarea vizelor pentru romanii care vor sa mearga peste Ocean. Miercuri, seful diplomatiei romane a discutat cu oficialitatile americane acest subiect, apreciind ca este vorba de un proces care nu se poate rezolva peste noapte. "Cei care pleaca din Romania, de regula, sunt oameni relativi tineri, educati, cu o buna pregatire profesionala, sunt acei oameni care isi pot permite costul unei calatorii, in conditiile in care foarte multi dintre romanii care cauta un loc mai bun de munca se duc in Europa", a fost mesajul transmis de Cioroianu reprezentantilor Congresului SUA. Conform agentiei NewsIn, ministrul de Externe s-a vazut cu reprezentantii firmei de lobby cu care MAE intentioneaza sa incheie un contract privind ridicarea vizelor de calatorie pentru SUA. Cioroianu a mentionat astfel ca s-a intalnit cu reprezentaniii firmei Dutko Worldwide, cu care a abordat detalii tehnice. Luna trecuta, Guvernul a aprobat MAE sa plateasca 84.000 de dolari unei firme de consultanta din SUA pentru a face lobby in vederea includerii Romaniei in Programul Visa Waiver (Programul de Scutire de Vize). (Luciana POP)
Dialogul de stat Rice - Cioroianu
Secretarul de Stat Rice: Prima vizita oficiala?
Ministrul de Externe Cioroianu: La Washington, da.
Secretatul de Stat Rice: Foarte bine. Atunci, permiteti-mi sa va urez bun venit. Permiteti-mi sa urez bun venit ministrului de Externe al Romaniei. Tocmai imi spunea ca aceasta este prima sa vizita oficiala si noi suntem onorati. Acum este momentul in care avem ocazia de a discuta despre marele nostru parteneriat in multe regiuni ale lumii.
Ministrul de Externe Cioroianu: Da, da, este corect.
Secretarul de Stat Rice: Inclusiv in Afganistan si in Irak. Si dati-mi voie sa profit de aceasta oportunitate pentru a spune ca ministrul mi se va alatura in condamnarea atentatului de la...
Ministrul de Externe Cioroianu: Bineinteles!
Secretarul de Stat Rice: ...moscheea din Samarra. Este timpul ca poporul irakian sa fie unit impotriva dusmanului sau comun pentru ca acest inamic comun incearca sa dezbine poporul irakian. Stiu ca primul-ministru a facut comentarii despre importanta reconcilierii poporului irakian.
Ministrul de Externe Cioroianu: Da.
Secretarul de Stat Rice: Iar eu si ministrul vom avea sansa de a discuta despre acest lucru. Dar gandurile noastre cele mai bune se indreapta spre poporul irakian si condoleantele catre ceea ce s-a intamplat acolo. Multumesc foarte mult.
Ministrul de Externe Cioroianu: Multumesc foarte mult.
Pledoarie pentru Moscova
La scurt timp de la numirea sa in postul de sef al diplomatiei romane, Adrian Cioroianu s-a aflat in atentia media, dupa ce presa dezvaluia ca secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, refuzase solicitarea acestuia de a avea o intalnire bilaterala, cu prilejul reuniunii ministrilor de Externe ai tarilor NATO, de la Oslo.
In schimb, ministrul roman de Externe, si-a indreptat atentia catre Rusia, avand ocazia de a discuta cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, in contextul nervozitatii accentuate a Moscovei legate de instalarea bazelor SUA in Romania si Bulgaria si de initiativa americana privind amplasarea scutului de aparare in Cehia si Polonia.
Atat Cioroianu, cat si Lavrov au pledat pentru "pragmatismul" relatiilor dintre Rusia si Romania, seful diplomatiei romane insistand asupra ideii ca Bucurestiul are nevoie de o relatie cat mai profitabila cu Moscova.
Daca oficialul rus a spus ca actiunile celor doua state trebuie sa se bazeze pe interesul comun si pe beneficiile reciproce, indicand ca a primit un raspuns pozitiv din partea noului sau omolog de la Bucuresti, Cioroianu a explicat ca Romania are nevoie de "o politica externa curajoasa, dar nu agresiva", pentru ca in acest mod ar putea fi normalizate, in final, relatiile cu Federatia Rusa. (D.E.)
Telegramele lui Atanasiu
Afirmatiile lui Melescanu au readus in atentia opiniei publice gafele comise de un alt ministru liberal al Apararii. Este vorba de Teodor Atansiu care, fara sa se consulte cu membrii CSAT sau cu colegii din Guvern, a decis sa informeze aliatii printr-o telegrama trimisa de la sediul MAp despre intentia PNL de retragere a trupelor romanesti din Irak. Anul trecut, Atanasiu s-a folosit de Directia de Informatii Militare pentru a trimite o telegrama atasatilor militari prin care acestia erau abilitati sa comunice oficialitatilor din tara unde sunt la post de faptul ca MAp a decis retragerea din Irak, chiar daca nu era vorba decat despre o initiativa anuntata la un sediu de partid. Dupa aparitia in ziarul nostru a continutului acestei telegrame, autorul articolului a fost tinta unei actiuni de intimidare, amenintare si santaj din partea lui Vasile Paun, director adjunct (la vremea respectiva-n.a.) la DGIA.
Rateurile diplomatiei militare
In domeniul diplomatiei militare, autoritatile de la Bucuresti au avut in ultima perioada cateva initiative care au starnit nedumerire in cancelariile occidentale, dar mai ales peste ocean. Chiar daca oficialii romani au declarat ca sunt alaturi de aliati in lupta impotriva terorismului, au existat si derapaje din partea unor ministri romani ai Apararii care, prin actiunile intreprinse sau pozitiile publice exprimate, au pus sub semnul intrebarii seriozitatea Romaniei privind implicarea in combaterea terorismului si respectarea unor obligatii fata de aliatii strategici si partenerii din NATO.
Melescanu a chemat rusii in Romania
Aflat recent la Paris, la a 53-a Sesiune plenara a Adunarii Parlamentare a Uniunii Europei Occidentale (UEO), Teodor Melescanu, ministrul Apararii, a declarat intr-un interviu acordat AFP ca Romania si Bulgaria vor propune Rusiei organizarea unor manevre militare comune pentru a incerca sa dezamorseze tensiunile generate la Moscova de infiintarea bazelor americane in cele doua tari. Ideea lui Melescanu vine intr-un context politic international destul de tensionat. Teodor Melescanu a declarat in interviul acordat AFP ca "vom explica mai detaliat Rusiei la ce vor servi aceste baze.
De aici rezulta si intentia de a-i propune organizarea unor manevre comune pe teritoriul nostru, cu participarea unor trupe din tarile noastre impreuna cu rusi si americani".
Dupa ce ziarul ZIUA a solicitat oficial ministrului Melescanu sa precizeze daca a avut mandat din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sau a premierului Tariceanu sa avanseze propunerea organizarii unor aplicatii militare in comun cu rusii, bulgarii si americanii pe teritoriul Romaniei, Melescanu a dat inapoi.
Constatand gafa pe care a facut-o, ministrul Apararii a batut in retragere si a negat ca ar fi facut afirmatiile respective pentru AFP. Declaratiile lui Melescanu nu le-au picat prea bine americanilor si au starnit reactii violente din partea Kremlinului si nedumerire la Sofia.
Moscova l-a facut de ras pe ministrul roman
Vladimir Samanov, consilier al ministrului rus al Apararii, a declarat ca Moscova nu doreste sa participe la aplicatii militare comune cu Romania, invocand drept argument efectele nefaste ale colaborarii militare dintre URSS si Germania nazista. "Ministrul roman al Apararii este, probabil, necunoscator al istoriei, daca face astfel de propuneri. Merita reamintit ca, in urma deciziei conducerii sovietice, in perioada interbelica armata noastra a participat la manevre militare comune cu Germania fascista. Toate acestea s-au sfarsit, dupa cum bine se stie, prin atacul perfid al Germaniei impotriva Uniunii Sovietice", a spus generalul Vladimir Samanov. (Doru DRAGOMIR)
Cioroianu, ingrijorat de retragerea rusilor din Basarabia
Ministrul roman de Externe tulbura, luna trecuta, apele destul de agitate in relatia cu Chisinaul, exprimandu-si ingrijorarea fata de o eventuala retragere a militarilor rusi din Republica Moldova pe motiv ca "pretul acesteia ar putea fi inlocuirea prezentei brute militare cu o prezenta politica in Moldova". Iesirea aceasta a fost printre primele interventii publice in calitatea sa de ministru de Externe. Cum era de asteptat, comentariile sefului diplomatiei romane au fost privite la Chisinau ca pe o trecere a Romaniei cu arme si bagaje in tabara Federatiei Ruse si a enclavelor separatiste din spatiul post-sovietic care s-au pronuntat impotriva retragerii tupelor ruse din regiunea transnistreana. Declaratiile lui Cioroianu nu s-au oprit aici, oficialul roman apreciind ca dialogul cu Chisinaul trebuie continuat, dar ca o accelerare a acestuia ar fi o exagerare. Ministrul de Externe a mai spus ca tratatul politic de baza si cel privind regimul frontierei, cerut cu insistenta de Chisinau, trebuie lasat pe mana expertilor, iar oferta Romaniei pentru Republica Moldova ramane ca pana acum - doar un acord de parteneriat. (D.E.)
Basescu a refuzat numirea
Dupa demiterea lui Mihai Razvan Ungureanu, in februarie, de la carma ministerului de Externe, PNL l-a nominalizat, in aceasta functie, pe istoricul Adrian Cioroianu, insa aceasta numire s-a izbit de refuzul presedintelui Traian Basescu de a semna decretul de numire a noului sef al diplomatiei romane. Basescu si-a argumentat opozitia fata de numirea lui Cioroianu prin aceea ca cel propus de liberali nu are pregatire in domeniul diplomatiei si ca, la jumatatea mandatului, MAE nu poate fi o institutie in care sa incepi sa inveti. Premierul Calin Popescu Tariceanu a sesizat Curtea Constitutionala, acuzandu-l pe seful statului ca blocheaza activitatea MAE. In tot acest razboi al nervilor dus intre Palatul Victoria si Cotroceni, in care investirea lui Cioroianu a fost trenata timp de cateva saptamani bune de seful statului, conducerea Ministerului de Externe a fost preluata de premierul Tariceanu. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.