Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, impotriva sa fiind depusa, in urma cu doua zile, la Directia Nationala Anticoruptie o plangere penala. De aceeasi infractiune este acuzat si mana dreap
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, impotriva sa fiind depusa, in urma cu doua zile, la Directia Nationala Anticoruptie o plangere penala. De aceeasi infractiune este acuzat si mana dreapta a liberalului, Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Concret, Nicolaescu si Ciurchea sunt acuzati ca nu vor sa incheie contracte, prin CNAS, cu trei centre private ultramoderne de hemodializa, construite in Drobeta-Turnu Severin, Craiova si Oradea. Valoarea investitiei in respectivele centre medicale se ridica la peste zece milioane de euro si consta in trei imobile construite si dotate cu aparatura medicala de ultima generatie specifice hemodializei. Adevarata problema nu este ca un holding de firme private pierde peste zece milioane de euro, ci faptul ca sute de bolnavi de insuficienta renala care au semnat ca vor sa faca dializa in respectivele centre, risca sa-si piarda viata in orice clipa.
Refuz fara argument
Holdingul Renamed Farma, cel mai puternic grup romanesc specializat din domeniul tratamentului bolilor renale si al hemodializei, a construit si a dotat la cele mai inalte standarde trei centre de hemodializa. Primul, cel din Drobeta-Turnu Severin, este gata sa-si primeasca pacientii inca de acum patru luni. Imediat dupa amenajarea centrului si predarea lui "la cheie", conducerea holdingului a incheiat contracte cu firme specializate de transport al bolnavilor, de catering, de recuperare si distrugere a deseurilor, de curatenie si dezinsectie, de protectie si paza. Astfel, au fost asigurate nu numai dotarile medicale, ci si celelalte conditii generale, necesare tratarii bolnavilor dependenti de hemodializa.
Mai mult, au fost obtinute toate avizele necesare pentru a incheia un contract valabil cu CNAS. Indeplinirea critieriilor de evaluare de catre clinica de hemodializa Renamed Medical Service II din Drobeta-Turnu Severin este recunoscuta inclusiv prin Decizia provizorie de evaluare nr. 50 din 27 martie 2007, emisa chiar de Subcomisia nationala de evaluare a unitatilor de dializa publice si private, din cadrul CNAS. Cu toate acestea, Eugen Nicolaescu, supranumit "ministrul mortii", si presedintele CNAS au refuzat cu incapatanare si absolut fara nici un argument sa-si dea acordul si sa incheie contractul de servicii medicale necesar inceperii functionarii centrului.
Daune de milioane de euro
Pana sa-i denunte penal pe cei doi inamici ai bolnavilor de rinichi, conducerea centrului de hemodializa din Drobeta-Turnu Severin a facut mai multe demersuri pe langa autoritatile care ar fi putut sa-i induplece pe cei doi. A fost sesizat chiar si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Care insa a preferat si el sa taca, neraspunzand memoriului. Si asta in conditiile in care nu pierde nici un prilej sa acuze esecul reformei din domeniul sanatatii. Si premierul Calin Popescu Tariceanu a fost sesizat, in mai multe randuri, cu abuzurile la care se deda subordonatul sau din fruntea Ministerului Sanatatii. Si aceste demersuri s-au dovedit a fi inutile.
Exasperate de acest refuz abuziv si aflate sub povara unor dobanzi foarte mari pe care trebuie sa le plateasca bancilor pentru imprumuturile acordate, conducerea grupului Renamed Farma a hotarat sa depuna plangere penala impotriva lui Nicolaescu si Ciurchea pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata. Avand in vedere ca patrimoniul holdingului, cum spuneam, suporta pagube de milioane de euro, reprezentand contravaloarea investitiilor facute, a creditelor bancare si a dobanzilor, infractiunea savarsita de de cei doi imbraca forma calificata.
Totodata, grupul de firme cere si daune de la Nicolaescu si Ciurchea pentru pagubele produse prin nefunctionarea centrelor de hemodializa. In plus, si Comunitatea Europeana va fi sesizata cu acest atentat foarte grav la vietile bolnavilor renali dependenti de hemodializa.
Pret de Romania, conditii occidentale
Trebuie sa spunem ca pentru serviciile medicale de inalta calitate pe care le presteaza in clinicile sale, grupul Renamed nu a solicitat nici un moment un pret mai mare pentru serviciul de hemodializa de la CNAS. Aceasta in conditiile in care la acelasi pret, calitatea dializei efectuate in cadrul sectiei de specialitate din Spitalul Judetean Drobeta-Turnu Severin este sub orice critica. Cu alte cuvinte, avand in vedere preturile egale ale dializei efectuate in cele doua sisteme dar calitatea mai buna a celei efectuate in clinica privata Renamed, se poate spune ca pretul hemodializei este mai scazut pentru bugetul sanatatii in cazul efectuarii ei in clinica privata. Un rezultat normal, avand in vedere ca aparatura de hemodializa din cadrul acestei sectii are un grad foarte mare de uzura, de peste 50.000 de ore de functionare pentru fiecare aparat.
Nicolaescu incalca drepturile bolnavilor
Plangerea penala depusa la DNA impotriva "ministrului mortii" si a presedintelui CNAS este insotita de cererile a peste 100 de bolnavi de insuficienta renala care, conform art. 218 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, si-au exprimat vointa de a face dializa in cadrul modernului centru privat. Astfel incat, prin refuzul lor, Nicolaescu si Ciurchea incalca grav drepturile unor bolnavi care si asa, prin boala de care sufera si prin modul de viata la care aceasta boala ii obliga, sunt cu un picior in groapa. Mai mult de atat, chiar conducerea Spitalului Judetean din Drobeta-Turnu Severin si-a exprimat acordul scris pentru dializarea bolnavilor cronici in cadrul modernului centru privat. Insa cererile bolnavilor renali aflati in stare critica precum si recomandarile favorabile ale specialistilor in nefrologie din Mehedinti sunt tratate cu dispret de ministrul Sanatatii, care refuza sa-si dea acordul pentru incheierea contractului, precum si de dr. Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, care refuza sa incheie contractul cu clinica Renamed Medical Service II. (Marian GHITEANU)
Apel disperat
In incercarea de a-si salva bolnavii de la o moarte groaznica, dr. Florin Margineanu, medic primar nefrolog si A.T.I, sef, de peste 20 de ani, al Centrului de Dializa de la Spitalul Judetean Mehedinti, i-a trimis o scrisoare ministrului Eugen Nicolaescu, prin care ii descrie situatia teribila a bolnavilor sai, in speranta ca seful de la Sanatate se va indura. "In judetul Mehedinti exista o boala renala, nefropatie endemica balcanica, ce face ca numarul bolnavilor cu insuficienta renala cronica care au nevoie de dializa sa fie foarte mare. Din cauza aparatelor de hemodializa foarte vechi, de peste 25 de ani, si a numarului redus al acestora, numai sapte aparate, nu reusim sa asiguram tratamentul la peste 100 de bolnavi care sunt in program de hemodializa cronica. Facem sedinte de hemodializa in cinci ture (24 de ore din 24), bolnavii fiind subdializati, prezentand numeroase complicatii. (...) La amenajarea noului Centru de Dializa s-a primit ajutorul tuturor institutiilor locale de decizie: Autoritatea de Sanatate Publica Mehedinti, Casa de Sanatate Mehedinti, Directia Spitalului Judetean, Primaria si Prefectura locale. Toti bolnavii dializati au cerut in scris la CNAS transferul in noul centru de dializa care este gata amenajat pentru functionare. Pentru aceasta, cu mult respect va rog, in numele bolnavilor nostri si al meu personal, de a aproba de urgenta inceperea activitatii medicale in acest centru de dializa privat, asigurandu-va ca oferim bolnavilor nostri servicii medicale de calitate in limita fondului alocat programului de sanatate, pentru care va multumim!", se arata in apelul medicului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.