Analistii internationali se arata din ce in ce mai optimisti in ceea ce priveste inflatia din Romania. Astfel, Consensus Economics, organizatie care grupeaza estimarile macroeconomice ale unor banci si institutii internationale, a imbunatatit previzi
Analistii internationali se arata din ce in ce mai optimisti in ceea ce priveste inflatia din Romania. Astfel, Consensus Economics, organizatie care grupeaza estimarile macroeconomice ale unor banci si institutii internationale, a imbunatatit previziunile privind inflatia medie din Romania din acest an, de la 5,1%, nivel preconizat in luna martie, la 4,2%.
Raportul organizatiei cuprinde estimarile a 10 banci si institutii internationale - Global Insight, Kopint-Traki, Economist Intelligence Unit, ING Financial Markets, DIW Berlin, ABN Amro Romania, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Raiffeisen Zentralbank si UBS. Cea mai optimista prognoza a fost data de Global Insight (3,7%), iar cea mai pesimista de UBS (5,3%).
In ceea ce priveste estimarile pentru anul viitor, acestea sunt similare cu cele pentru acest an.
De asemenea, previziunile Consensus sunt apropiate de nivelul anuntat de Comisia Nationala de Prognoza, care anticipeaza atat pentru 2007, cat si pentru 2008, o inflatie medie de 4%. Anul trecut, inflatia medie a fost de 6,56%, iar cea de la sfarsitul anului de 4,87%.
Avansul Produsului Intern Brut anticipat pentru acest an este de 6,3%, insa Consensus ia in calcul pentru primul trimestru o crestere de 6,9%, in timp ce datele furnizate de Institutul National de Statistica arata o majorare de 6%. Cresterea PIB prognozata pentru anul viitor este de 5,6%, sub nivelul de 5,7% anuntat in luna martie.
In opinia analistilor intervievati de Consensus, deficitul de cont curent va ajunge in acest an la 18 miliarde de dolari, in crestere fata de nivelul preconizat anterior, de 17,1 miliarde de dolari.
Valoarea deficitului comercial al Romaniei a fost, de asemenea, revizuit in sens negativ, de la 20,2 miliarde de dolari in luna martie la 21,1 miliarde de dolari in prezent. Totodata, pentru 2008 analistii anticipeaza adancirea deficitului comercial la 23,6 miliarde de dolari, fata de prognoza anterioara, de 22,2 miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.