Mircea Geoana i-a transmis lui Adrian Nastase ca ar fi bine sa puna umarul in echipa de conducere a PSD "pe zona de programe politice si de proiecte". Mesajul i-a fost transmis fostului presedinte executiv al partidului intr-o discutie telefonica pe
Mircea Geoana i-a transmis lui Adrian Nastase ca ar fi bine sa puna umarul in echipa de conducere a PSD "pe zona de programe politice si de proiecte". Mesajul i-a fost transmis fostului presedinte executiv al partidului intr-o discutie telefonica pe care cei doi lideri PSD au avut-o ieri dimineata. Geoana s-a ales in urma apelului telefonic cu o carte cu dedicatie semnata de Nastase si cu "ganduri bune". In fapt, gestul presedintelui PSD nu este unul de pura curtoazie, ci urmareste repozitionarea sa ca lider politic in interiorul partidului si consolidarea pozitiei prin cautarea de aliati politici intr-un moment in care PSD este macinat de lupte interne. In acest moment, Geoana se confrunta cu reprosuri din partea lui Victor Ponta si a grupului de la Cluj pentru scaderea in sondaje; scandaluri provocate de organizatia PSD Bucuresti care incearca sa-i puna la punct pe Ponta si Vasile Dancu, iar singurul sau aliat din ultimele luni - Ion Iliescu - are probleme de sanatate.
Presedintele PSD i-a comunicat ieri lui Adrian Nastase ca ii pare rau ca nu a putut ajunge la lansarea cartii sale ("Romania Europeana", care este de fapt un program social-democrat) si ca i-ar placea sa primeasca un volum pentru a se pune la curent viziunea sa asupra proiectelor de viitor. Surse din partid ne-au declarat ca Geoana i-ar mai fi spus lui Nastase ca a auzit numai lucruri bune despre carte si ca multi colegi din partid au salutat propunerea de dezbatere lansata de fostul prim-ministru. Aceleasi surse ne-au mai spus ca presedintele PSD ar fi sustinut ca "ar fi bine, ca intr-o forma sau alta" sa se implice activ alaturi de conducerea PSD in dezvoltarea acestor proiecte. Despre activarea lui Nastase se vorbeste in partid de ceva vreme, iar ultimele informatii aparute in presa privind existenta in PSD a unui curent favorabil fostului premier au dat fiori conducerii centrale. De altfel, dorinta unei apropieri a partidului de Nastase a fost evidenta la ultima sedinta a Comitetului Executiv cand intr-o discutie cu filialele pe tema negocierilor PSD cu PD si PNL s-a pus problema invitarii lui Adrian Nastase, a lui Miron Mitrea si Sorin Oprescu la discutii. O alta problema este nemultumirea tot mai crescanda in PSD privind scorul in sondaje, lipsa de programe si indepartarea de electoratul traditional. Din acest motiv, unii pesedisti invoca nevoia unui lider cu discurs politic, autoritate si putere in partid. In plus, pentru aceaste zile era programata o sedinta a conducerii PSD cu sefii de filiale, multi dintre ei suparati pentru ca PSD ar putea sa obtina doar 6-7 mandate de europarlamentari in conditiile in care acum social-democratii au 12 europarlamentari. Tensiunile existente insa in interiorul formatiunii politice i-au facut pe liderii de la centru sa amane intalnirea pentru saptamana viitoare.
Contributia ideologica a lui Vanghelie
PSD este macinat in aceste zile de razboiul declansat de Marian Vanghelie (seful de la PSD Bucuresti) impotriva lui Victor Ponta si Vasile Dancu. Vanghelie a cerut excluderea celor doi pentru criticile aduse conducerii PSD. De fapt, reprosurile i-au fost facute lui Mircea Geoana, care potrivit unor surse nu ar fi strain de actiunea de la Bucuresti. In plus, Vanghelie are o problema cu grupul de la Cluj - reprezentat in acest caz de Vasile Dancu - care s-a opus in trecut alegerii acestuia in functia de presedinte al organizatiei PSD Bucuresti. In ciuda curentului care s-a declansat in filiala impotriva lui Dancu si Ponta, este aproape exclus ca cei doi sa pateasca ceva, insa "vocile" din organizatie si-au facut menirea de a le da un avertisment serios. Cu toate acestea, si Ponta si Dancu au sarit cu declaratii impotriva lui Vanghelie si au sustinut ca nu pot fi exclusi decat de organizatia din care fac parte. "Este un moment vesel care ar trebui insa sa ne puna pe ganduri deoarece avem o organizatie care actioneaza numai cand trebuie sa excluda pe cineva. Este contributia ideologica a lui Vanghelie", a declarat Vasile Dancu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.