Ca si presedintele Basescu, ministrul Macovei a jucat la cacealma, reclamandu-l pe premierul Tariceanu in Europa ca ar stopa lupta anticoruptie, pentru a se victimiza anticipat in iluzia ca, prin acel santaj, ar preveni excluderea ei din Guvern. N-a
Ca si presedintele Basescu, ministrul Macovei a jucat la cacealma, reclamandu-l pe premierul Tariceanu in Europa ca ar stopa lupta anticoruptie, pentru a se victimiza anticipat in iluzia ca, prin acel santaj, ar preveni excluderea ei din Guvern. N-a reusit si apoi s-a lamentat fariseic la mitingurile electorale ale presedintelui suspendat Basescu, demonstrand ca a facut jocuri partizane in detrimentul independentei justitiei. In realitate, doamna Macovei n-a facut decat sa administreze dosare de imagine, in dublu sens. Pe de o parte, imaginea poleita a pretinsei lupte anti-coruptie. si pe de alta parte, imaginea maculata a unor invinuiti sau inculpati, tinuti in plasa unor dosare sau procese in asa fel incat sa se cimenteze in mintea opiniei publice impresia ca ar fi vinovati mai inainte de a fi judecati sau condamnati. O batjocura deopotriva la adresa oamenilor si a justitiei. Sistemul Macovei-PD a imitat in oglinda sistemul Stanoiu-PSD. Actul de justitie s-a dovedit ineficient judiciar si manipulat politic. Este si motivul pentru care ministrul Tudor Chiuariu a cerut revocarea procurorului Doru Tulus si ancheta la DNA. Trebuie elucidata cauza ineficientei. Dosarele fie ca nu s-au finalizat din lipsa de probe, iar procesele s-au amanat perpetuu, semn ca dosariada nu a fost decat o mascarada judiciara, fie ca au fost tinute in stand-by pentru santaj politic. Fie amandoua la un loc. Ipoteze la fel de grave.
Ministrul Chiuariu nu a incalcat independenta procurorilor DNA, asa cum clameaza fariseii. In realitate, tocmai i-a invitat sa fie independenti. Adica sa-si exercite atributiile fara ura si fara partinire. Sa nu se mai lase influentati politic. Sa se scuture de acest reflex pavlovian. Pariul tanarului ministru este insasi eficienta Justitiei. Si il poate castiga daca ii determina pe procurori si judecatori sa inteleaga faptul ca a venit momentul sa lepede lesa. Cu alte cuvinte, sa faca dreptate. Fara actul de justitie corect, nimic nu se poate schimba pe fond in Romania. E cazul ca seful DNA, procurorul Morar, sa-si dea demisia, pentru ca a mintit pe fata, incercand sa manipuleze opinia publica. Mai precis, l-a sunat pe ministrul Justitiei sa-i ceara indicatii pretioase, pentru a putea reclama ulterior ca ministrul l-a sunat ca sa-i dea indicatii pretioase. Ce i-a spus ministrul procurorului? Nimic altceva decat sa nu mai arunce dosare judiciare pe masa jucatorilor politici. Fapt pe care procurorul l-a si recunoscut. Dar n-a demisionat.
Ministrul Chiuariu poate garanta eficienta unei Justitii independente amintind ca actul de justitie anticoruptie nu e o reglare de conturi intre clanuri si persoane, ci o campanie de eradicare a unui sistem. Cu alte cuvinte, sa determine punerea pe rol cu toata celeritatea a toate, absolut toate dosarele de caz ramase nesolutionate din 1990 incoace. Revolutia, mineriadele, flota, devalizarea bancilor si celelalte. Toate mafiile trebuie eradicate si toate implicarile politice in furturile economice, indiferent de culoarea lor, trebuie penalizate. Un act de maxim curaj din partea ministrului Justitiei ar fi optiunea pentru functia de Procuror General a domnului Valerian Stan. Cel dat afara din Guvern in 1997, pentru ca a incriminat coruptia, oriunde s-ar afla. Inclusiv la PD, Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.