Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri ca sesizarea Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) privind revocarea directorului Institutului National al Magistraturii (INM), Mihai Selegean, nu s-a facut in mod corespunzator, fiind respinsa c
Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri ca sesizarea Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) privind revocarea directorului Institutului National al Magistraturii (INM), Mihai Selegean, nu s-a facut in mod corespunzator, fiind respinsa ca inadmisibila. Potrivit CSM, Consiliul numeste si revoca din functie directorul si directorii adjuncti ai INM numai la propunerea Consiliului stiintific al Institutului. Astfel, plenul CSM a stabilit ca propunerea de revocare nu putea fi facuta de AMR.
Scrisoare catre Chiuariu
Consiliul Stiintific al Institutului National al Magistraturii a sustinut ca sanctionarea directorului INM, Mihai Selegean, pentru scrisoarea adresata ministrului Justitiei privind anularea participarii acestuia la Ziua Europei ar constitui o ingerinta in exercitarea libertatii de exprimare. In 9 mai, conducerea INM anunta ca i-a adresat ministrului Tudor Chiuariu o scrisoare prin care i se cerea sa-si anuleze vizita la INM, in asteptarea clarificarii motivului solicitarii de revocare a procurorului Doru Tulus din functia de sef al Sectiei a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie. "Judecatile critice de valoare continute in comunicatul INM din 9 mai au fost emise in exercitarea libertatii de exprimare cu privire la o chestiune de interes general, in limitele protectiei oferite de articolul 10 din CEDO, iar sanctionarea directorului INM pentru aceste judecati de valoare ar reprezenta o ingerinta in exercitarea libertatii de exprimare incompatibila cu prevederile paragrafului 2 al articolului 10 din CEDO", sustine Consiliul Stiintific, potrivit unui comunicat.
Pozitia Institutului
In 22 mai, membrii Consiliului Stiintific al INM au luat in discutie adresa Consiliului Superior al Magistraturii si sesizarea Asociatiei Magistratilor din Romania. "In urma dezbaterii documentelor prezentate, membrii Consiliului Stiintific INM, in unanimitate, au adoptat urmatorul punct de vedere cu privire la aspectele semnalate: invitarea unei personalitati sa se adreseze auditorilor de Justitie in deschiderea unui eveniment organizat de INM si retragerea unei astfel de invitatii se incadreaza in competentele directorului INM; aprobarea comunicatelor de presa INM se incadreaza in atributiile de reprezentare ale directorului INM; retragerea invitatiei adresata ministrului justitiei de a participa la deschiderea concursului de referate CEDO nu are un caracter politic", se arata in comunicatul INM. Cu unanimitate de voturi, membrii Consiliului Stiintific au decis, in 22 mai, ca Mihai Selegean nu si-a depasit atributiile, intrucat este abilitat de a invita personalitati la actiunile INM, precum si de a solicita, in anumite situatii, anularea participarii unor invitati. Membrii CSM au amendat pozitia INM, care a interzis unui membru al Consiliului, respectiv ministrului Justitiei, sa participe la un eveniment organizat de institut.
Decizia Consiliului
Solicitarile adresate instantelor de catre SRI si Politie privind dosare de faliment si insolventa nu constituie incalcari ale independentei magistratilor, a mai decis ieri CSM. Inspectia Consiliului a stabilit ca furnizarea unor astfel de informatii de catre instante nu pot fi apreciate ca fiind incalcari in mod concret a independentei judecatorilor, care trebuie sa respecte prevederile Codului de procedura penala. Potrivit Mediafax, plenul Consiliului si-a insusit ieri punctul de vedere al Inspectiei CSM. In luna aprilie, Inspectia judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii a fost sesizata cu privire la cererile SRI si Politiei adresate unor instante, care se refereau la dosare in care s-au declansat proceduri de faliment si lichidare judiciara, inspectorii declansand verificari in aceste cauze. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.