Cristian nu va putea trai alaturi de colegii lui din clasa a V-a bucuria incheierii anului scolar. Jocurile si excursiile din vacanta sunt inlocuite cu un pat de spital din Cluj. Pustiul spera ca in curand viata sa va redeveni ce a fost.

<
Cristian nu va putea trai alaturi de colegii lui din clasa a V-a bucuria incheierii anului scolar. Jocurile si excursiile din vacanta sunt inlocuite cu un pat de spital din Cluj. Pustiul spera ca in curand viata sa va redeveni ce a fost.


Colegii de clasa din Satu-Mare il iubesc mult pe Cristian. E un baiat vesel, pasionat de informatica, matematica si desen si un partener de nadejde la orice joc. De sase luni insa Cristian nu a mai trecut prin clasa, o boala cumplita il tine departe de bucuriile unui copil de 12 ani si seamana amaraciune pe chipurile parintilor lui. In decembrie anul trecut, Cristi a fost diagnosticat cu leucemie acuta limfoblastica fenotip B, iar acum se afla in spital la Cluj.


SOC. Nimic nu prevestea norul negru ce avea sa se abata asupra pustiului plin de viata. In iarna insa o slabiciune accentuata, faptul ca-i amortea adesea buza de jos i-a pus pe parinti pe ganduri. Initial au spus ca e baiatul stresat din cauza scolii si  a temelor sau ca e o lipsa de calciu. Suspiciunile unei boli grave s-au ivit in momentul in care pe corp i-au aparut mai multe vanatai. Diagnosticul a fost un soc: leucemie. De jumatate de an, Cristi urmeaza tratament dupa tratament, nu mai merge la scoala si nu mai are energie decat pentru a lupta pentru propria viata. "La inceput, tratamentul a mers extrem de bine, apoi a facut o recadere la nivelul sistemului nervos central. Ii amortea ba mana, ba piciorul, cateodata nici nu mai putea vorbi. De cateva ori a avut si pierderi de memorie", spune cu emotie mama lui Cristi, venita tocmai din Satu-Mare pentru a-si spune necazul. Cat despre scoala, Cristi a reusit sa recupereze primul semestru, desi era bolnav, insa la sfarsitul anului nu va putea sa-si primeasca premiul pe care l-ar fi meritat.


SOLUTII. Pentru Cristian exista solutii care l-ar putea pune pe picioare si l-ar putea readuce pe bancile scolii. Familia a luat legatura cu o clinica din Italia in vederea realizarii unui transplant de maduva. In raspunsul pe care clinica l-a transmis parintilor scrie insa negru pe alb: "Suma de 80.000 de euro, necesara transplantului de maduva osoasa, se va transfera in contul nostru inainte de sosirea in Italia a pacientului". Pentru familia Ritu suma este foarte mare, de aceea singura lor speranta raman semenii pentru care sanatatea unui copil e nepretuita.


Zbuciumul parintilor e cu atat mai mare cu cat gasirea unui donator compatibil este o alta lupta. "Din pacate, sora mai mica a lui Cristian nu e compatibila cu el. Ea avea sansele cele mai mari sa se potriveasca. De disperare am ajuns la un moment dat sa ne gandim sa mai facem un copil, dar, in conditiile astea de stres, cine stie daca as putea duce la bun sfarsit o sarcina?", se framanta mama baiatului. Cautarea unui donator ii macina de energie pe cei doi parinti, iar cheltuielile si timpul sunt doi dusmani necrutatori. "Batem pe la usi, intrebam, nu mai stim ce sa facem sa gasim ajutor si solutii", spune cu tristete tatal lui Cristi.


Donati pentru viata lui Cristi!Cei care vor sa dea o mana de ajutor o pot face donand in conturile deschise pe numele tatalui, Mihai Ioan Ritu, la urmatoarele banci:

BCR - RON: RO 53 RNCB 022104 394452 0001
EURO: RO 26 RNCB 022104 394452 0002
$: RO 96 RNCB 022104 394452 0003

BRD - RON: RO 19 BRDE 310 SV 171518 03100
EURO: RO 92 BRDE 310 SV 171522 83100
$: RO 04 BRDE 310 SV 171521 03100


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.