Doi oameni de afaceri rusi au cumparat Metalexportimport si, indirect, combinatul Fortus Iasi, ultimul pion al industriei grele detinut de romani.

Doi oameni de afaceri rusi au preluat saptamina trecuta compania Metalexportimport (MEI), care detine pachetul majoritar de actiuni la combinatul Fortus Iasi, ne-a declarat ieri presedintele Consiliului de Administratie al MEI, Paul Tudor. Conform acestuia, cei doi investitori rusi, carora nu a dorit sa le dezvaluie identitatea, au cumparat peste 50% din companie de la mai multi actionari. „Inainte de a incepe sa se vinda actiuni masiv, o actiune Metalexportimport se vindea cam la 0,05 euro. Dupa ce au inceput sa se cumpere masiv, o data cu cererea a crescut si pretul actiunilor, de cel putin cinci ori", a precizat Tudor.

Metalexportimport are emise 12.446.000 de actiuni, ceea ce inseamna ca, la pretul de 0,25 de euro pe actiune, rusii ar fi platit, conform calculului facut de Cotidianul, doar 1.586.865 de euro pentru 51% dintre titluri. Totusi, o suma este greu de estimat, intrucit pretul exact al tranzactiei nu este cunoscut inca, iar informatiile actuale spun ca rusii au luat „peste 50%" din Metalexportimport si ca preturile actiunilor au crescut „de cel putin cinci ori". Valoarea nominala a unei actiuni MEI este de 0,10 lei, a precizat Paul Tudor. Combinatul Fortus Iasi a vindut anul trecut unul dintre activele sale, situat pe cinci hectare, cu cinci milioane de euro.

In momentul de fata, Fortus este cel mai mare producator de utilaje grele din Romania si din Europa Centrala si de Est, spune Paul Tudor. Doar terenurile Fortus sint de circa 150 de hectare, din care o parte in zona a doua de interes imobiliar din Iasi. Potrivit acestuia, rusii ar avea de gind sa creasca productia la Fortus Iasi pina la 200 de milioane de euro si sa faca noi angajari de personal.

MEI a preluat, in anul 2003, combinatul Fortus de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), valoarea totala a tranzactiei ridicindu-se la peste opt milioane de euro. Din acestia, doar circa 755.000 de euro au fost platiti pentru actiunile combinatului de utilaje grele, conform datelor AVAS. In acel moment, Fortus fusese scos la privatizare deja de doua ori si, daca nu ar fi fost cumparat in 2003, ar fi intrat in lichidare.

MEI a bugetat pentru 2007 afaceri de 84,12 milioane de lei, duble fata de 2006, si anticipeaza ca isi va reduce pierderile de patru ori, la 9,51 milioane de lei. Cifra de afaceri a combinatului Fortus a crescut anul trecut cu 31,9%, la 42,73 milioane de lei, iar compania a continuat sa inregistreze pierderi, valoarea acestora scazind cu 29,83%, la 38,41 milioane de lei. Actionarii principali ai Fortus sint MEI, cu 64,7% din titluri, AVAS cu 21% si SIF Moldova cu 13,5%.

Anul trecut, o firma ruseasca, Rosatomstroi, parte a grupului Atomstroi (care a incheiat recent un contract cu autoritatile bulgare pentru a construi doua reactoare nucleare la centrala de la Belene, pe malul Dunarii), a incercat sa cumpere Fortus de la AVAS. Firma oferea atunci 5,5 milioane de euro pentru actiunile detinute de MEI la Fortus si promitea sa ajunga la o productie de 200 de milioane de euro in cinci ani.

Momentan, combinatul Fortus asteapta un ajutor de stat de 119 milioane de lei, aprobat deja de Consiliul Concurentei si de Bruxelles. In cadrul programului de restructurare, MEI trebuie sa investeasca, impreuna cu Fortus, din surse proprii, alte 120 de milioane de lei, dintre care 45 de milioane MEI si Fortus - restul. De asemenea, MEI nu a reusit sa-si indeplineasca obligatiile postprivatizare asumate, care prevedeau investirea a circa 2,5 milioane de euro in Fortus Iasi, in 2005 si in 2006.

Rusii au luat halci mari din industrie Interesele rusilor in economia romaneasca s-au axat exclusiv pe zona industriala si, cu o singura exceptie, si-au mascat initial identitatea cind au venit sa cumpere companii romanesti. Exceptia s-a numit Lukoil, care a cumparat rafinaria Petrotel Ploiesti in 1998. Investitorii rusi ascunsi sub paravanul unui grup de firme american, Marco International, au cumparat producatorul de aluminiu ALRO Slatina. A urmat principalul client al lui ALRO, Alprom Slatina, si principalul furnizor de materie prima pentru cele doua, Alum Tulcea. Rusii detin astfel toata industria aluminiului din Romania. Tot incognito, de data asta prin firma elvetiana Conares Trading, rusii de la Uzinele Metalurgice Celiabinsk au cumparat, pe rind, Combinatul de Oteluri Speciale Tirgoviste si Industria Sirmei Cimpia Turzii. Alti rusi, cei de la TMK - un gigantic producator de tevi -, au mai luat de la stat si Combinatul Siderurgic Resita. Cu citiva ani inainte, aceiasi rusi de la TMK, ascunsi insa sub paravanul unei firme germane, Sinara Handel, cumparau producatorul de tevi Artrom Slatina.