Sarbatoare pe urmele pasoptistilor   Oamenii din Islaz au reinnodat traditia de a sarbatori Zilele Comunei si au marcat ieri 159 de ani de la citirea Proclamatiei istorice.   La 9 iunie 1848, miscarea revolutionara din Tara Roman
Sarbatoare pe urmele pasoptistilor   Oamenii din Islaz au reinnodat traditia de a sarbatori Zilele Comunei si au marcat ieri 159 de ani de la citirea Proclamatiei istorice.   La 9 iunie 1848, miscarea revolutionara din Tara Romaneasca, prin glasul lui Ion Heliade Radulescu, a dat citire Proclamatiei de la Islaz. Documentul de tip constitutional avea 22 de prevederi vizand independenta administrativa, alegerea unui domn responsabil pentru o perioada de cinci ani, egalitatea drepturilor politice, emanciparea clacasilor, dezrobirea tiganilor, instructiune egala, infiintarea unor asezaminte penitenciare, crearea garzii nationale. Localitatea Islaz, candva in judetul Romanati se afla astazi in raza administrativa a judetului Teleorman.     TRANSFORMARE. Localitate cu peste 6.000 de suflete, Islazul de azi e incarcat de istorie. Actualul primar, Ion Gheorghe Catalin Geara, aflat in fruntea obstii de doar doi ani, a reusit sa schimbe mult fata comunei pe care o pastoreste. Parcul din centrul comunei, locul in care la 1848 Nicolae Balcescu alaturi de ceilalti pasoptisti au dat citire Proclamatiei, a revenit in centrul atentiei. Pentru prima data dupa mai bine de 50 de ani, primarul impreuna cu membrii Consiliului local au reinnodat ieri traditia de a sarbatori ziua comunei.   Toata suflarea Islazului a iesit ieri la Parc, unde, inca de dimineata, s-a dat tonul la distractie si petrecere. In mijlocul satenilor, pe scena improvizata, au concertat elevii de la scolile din comuna, dar si Ansamblul folcloric "Burnasul" din Alexandria, solista Viorica Batan, invitat de onoare fiind maestrul Tudor Gheorghe. Printre fiii satului prezenti la eveniment s-au aflat si cateva nume de rezonanta cum ar fi Marian Nazat, Puiu Alexandru, Tudorel Grecu, Marcel Cone, dar si presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragne.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.