Dupa un zbor nu tocmai placut (ba chiar mai mult, cu ceva emotii!), incep sa prind culoare in obraji cand pilotul ne anunta ca se apropie aterizarea. In sfarsit, pamant!     Ora 16:00. Aeroportul din Venetia. Miroase a pizza si a cafea
Dupa un zbor nu tocmai placut (ba chiar mai mult, cu ceva emotii!), incep sa prind culoare in obraji cand pilotul ne anunta ca se apropie aterizarea. In sfarsit, pamant!     Ora 16:00. Aeroportul din Venetia. Miroase a pizza si a cafea italiana. Nu ai loc sa arunci un ac. Multi turisti, multa agitatie. Desi destinatia mea era Trento, un oras din regiunea Trentino-Tirolul de sud al Italiei, m-am bucurat pret de cateva secunde sa ma aflu pentru prima oara in orasul-talisman al romantismului intregii lumi: cocheta si misterioasa Venetie. Dupa un drum de vreo patru ore cu autocarul (noroc ca se circula bine!), cam pe la ora 21:00 am ajuns in Trento. O zona de vis care surprinde prin forme si arhitectura, dar care pastreaza o relatie foarte stransa cu traditia. Asezat intr-o vale imensa, unde raurile Fersina si Avisio se unesc cu Raul Adige (al doilea ca marime din Italia), orasul este practic inconjurat de munti.   Scapata pentru trei zile din agitatia bucuresteana, in Trento aveam sa descopar acea liniste care lipseste cu desavarsire marilor orase. Ai timp sa te plimbi, sa te redescoperi, sa te surprinzi zambind sau, de ce nu, chiar sa razi cu pofta, fara sa te grabesti si sa fii presat de timp. Te poti rasfata cu o portie de rizzoto sau de paste (chiar de la mama lor!) "in compania" unui vin de calitate, deoarece Trento este faimos pentru regiunile sale viticole. Centrul orasului este mic, populat de cladiri medievale si renascentiste, restaurate sau nu, zugravite in nuante pastelate si cu balcoane de lemn. Monumentele reprezinta punctul de atractie pentru turistii care se aventureaza in zona. Duomo (Catedrala Sfantului Virgiliu), un edificiu romano-gotic din secolul al XXII-lea, este construit pe ruinele unei vechi biserici, iar Biserica Santa Maria Maggiore are jumatate de mileniu. Vila Madruzzo si Vila Bortolazzi, pe care am avut placerea sa le vizitez, reprezinta doua piese de atractie ale regiunii Trentino.   Prima a luat numele celei mai importante dinastii de episcopi pe care Trentino a avut-o vreodata: dinastia Madruzzo. Se pare ca vila a fost construita la sfarsitul anilor a€™400 si apartinea cardinalului Cristofoto Madruzzo, una dintre cele mai importante figuri ale perioadei. Vila Bortolazzi, in prezent nelocuita, a avut de-a lungul timpului mari personalitati care au influentat anumite evenimente ale istoriei Europei: in 1796, aici a locuit Napoleon Bonaparte.   Un alt punct de referinta al regiunii il reprezinta compania Tassullo, cu o traditie indelungata in domeniul productiei de materiale inovatoare pentru sectorul constructiilor. Infiintata in 1909, in provincia Trento, Tassullo este prezenta pe toata piata din Italia, propunand solutii specifice pentru renovarea fatadelor, pentru restaurarea si conservarea monumentelor istorice, edificare si bioconstructie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.