Doi cetateni straini, un chilian si un palestinian, acuzati de terorism in Statele Unite ale Americii, au fost arestati ieri de autoritatile romane de la Bucuresti. Cei doi au fost retinuti in noaptea de joi spre vineri, iar ieri au fost prezentat
Doi cetateni straini, un chilian si un palestinian, acuzati de terorism in Statele Unite ale Americii, au fost arestati ieri de autoritatile romane de la Bucuresti. Cei doi au fost retinuti in noaptea de joi spre vineri, iar ieri au fost prezentati Curtii de Apel Bucuresti, care a decis, in baza mandatelor internationale emise de americani, arestarea lor preventiva pentru 29 de zile in vederea extradarii. Ei sunt acuzati de autoritatile americare ca au furnizat arme de ucidere in masa unei grupari teroriste. Potrivit agentiei americane Associated Press, cetatenii straini sunt acuzati ca ar fi implicati in traficul de arme catre rebelii marxisti columbieni din gruparea FARC, alaturi de traficantul de arme de origine siriana Al Kassar, arestat de asemenea, in urma cu doua zile, pe aeroportul din Madrid de catre autoritatile spaniole.
Condamnati "pe viata"
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, dupa o monitorizare ce a durat aproximativ o luna de zile, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului General si politistii din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere, au retinut, in data de 07.06.2007, in Bucuresti, doi cetateni straini urmariti international pentru fapte de terorism. In cursul lunii mai 2007, Birourile Drug Enforcement Administration (DEA) din Washington si Atena, coordonate de asistentul procurorului general al SUA, au solicitat sprijinul ofiterilor si procurorilor romani, in vederea depistarii a doua persoane pe numele carora fusesera emise mandate de arestare pentru terorism si despre care se detineau informatii ca se vor afla pe teritoriul Romaniei, in perioada imediat urmatoare. Politistii de frontiera i-au identificat in Bucuresti pe cei doi, cetateanul spaniol, de origine chiliana, Luis Felipe Moreno Godoy, in varsta de 59 ani si cetateanul polonez, de origine palestiniana, Al Ghazi Tareq Mousa, in varsta de 61 ani. Conform autoritatilor americane, pe numele celor doi erau emise mandate de arestare pentru comiterea infractiunilor de asociere in vederea furnizarii de resurse unei organizatii teroriste, spalare de bani, asociere in vederea obtinerii si folosirii de rachete antiaeriene si asociere in vederea uciderii unor cetateni americani si fusesera condamnati la detentie pe viata.
Decizie contestata
Palestinianul Tareq Mousa Al Ghazi si chilianul Luis Felipe Moreno Godoy, reprezentati de un avocat din oficiu, au declarat recurs la decizia de ieri a instantei - de arestare preventiva - chiar in sala de judecata, contestatia celor doi urmand sa se judece la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aparatorul celor doi, Ulian Florian, a declarat la iesirea din sala de judecata ca tot ce se intampla cu cetatenii straini nu este decat o poveste, niciunul dintre ei neavand vreo legatura cu acuzatiile ce li se aduc, acuzatii considerate ridicole. Mai mult, avocatul a afirmat ca cei doi se aflau in Romania, unul pentru afaceri iar celalalt ca simplu turist, nicidecum pentru a vinde sau cumpara arme. Conform Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Tareq Mousa si Luis Felipe Moreno au fost arestati in Romania pentru ca au pus la cale vanzarea unor arme valorand cateva milioane de dolari catre Fortele Armate Revolutionare din Columbia, transmite Mediafax. Barbatii au fost totodata judecati si de Curtea Federala a Districtului de Nord al New York pentru conspiratie in vederea uciderii de cetateni americani.
Legaturi cu un traficant renumit
Tareq Mousa si Luis Felipe Moreno sunt acuzati ca ar avea legaturi cu traficantul de armament de origine siriana, Monzer al-Kassar, aflat pe lista celor mai vanati teroristi, lista publicata anul trecut de guvernul irakian. Kassar a fost arestat in Spania si ar putea fi extradat in SUA pentru incercarea de a vinde arme rebelilor columbieni. Rezident spaniol, cunoscut sub numele de "Printul din Marbella" datorita stilului opulent de viata, Kassar a fost arestat pe aeroportul din Madrid si a fost adus in fata unui judecator spaniol. Conform legii spaniole, transmite Mediafax, SUA trebuie sa prezinte in 40 de zile documentele necesare in vederea extradarii. "Inca din 1970, Kassar a asigurat arme si echipamente militare gruparilor armate - inclusiv unor cunoscute organizatii teroriste precum Frontul de Eliberare Palestinian - in Nicaragua, Cipru, Bosnia, Croatia, Iran, Irak, Somalia si in alte tari", sustin reprezentanti ai Ambasadei SUA. In 1995, Kassar a fost achitat de Inalta Curte Spaniola privind acuzatiile de piraterie si deturnare in 1985 a unui vapor transatlantic de croaziera de catre gruparile palestiniene de gherila. Potrivit CNN, palestinianul Tareq Mousa al Ghazi si chilianul Luis Felipe Moreno, impreuna cu sirianul Kassar, au vandut organizatiei teroriste Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), arme in valoare de milioane de dolari. Cei trei ar fi fost prinsi facand trafic de arme in urma unei operatiuni sub acoperire a unor agenti americani, care s-au dat drept militanti FARC. Cei trei le-ar fi aratat ofiterilor americani mai multe fotografii cu ambarcatiuni ce transportau arme si le-ar fi oferit detalii despre conturile bancare din Spania si Liban, unde ar fi trebuit sa fie virati banii, transmite Associated Press. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.