Politistii de Frontiera au prins joi noapte in Bucuresti si Otopeni doi teroristi cautati de autoritatile americane si spaniole.

Palestinianul Al Ghazi Tareq Mousa si chilianul Moreno Godoy Luis Felipe au fost retinuti joi noapte, in jurul orei 22.00, de lucratori ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera - Directia de combatere a infractiunilor transfrontaliere, intr-o actiune care s-a desfasurat simultan in doua locuri. In Bucuresti, la hotel Opera, si in Otopeni, judetul Ilfov, la hotel Confort, unde erau cazati cei doi teroristi. Politistii spun ca ambii retinuti au intrat in Romania, in urma cu trei zile, si au asteptat sosirea acestora intrucit au fost alertati de autoritatile americane si spaniole, care i-au supravegheat pe cei doi timp de o luna. Surse din Politia de Frontiera sustin ca organizarea actiunii de prindere a acestora a fost extrem de dificila, intrucit palestinianul si chilianul nu comunicau direct si schimbau locurile de cazare tot timpul pentru a li se pierde urma. La intrarea in tara, ei au declarat ca au venit in Romania in interes de afaceri, ne-au declarat surse din Politia de Frontiera.

Palestinianul Al Ghazi Tareq Mousa si chilianul Moreno Godoy Luis Felipe au primit vineri, de la judecatorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Bucuresti, mandate de arestare pentru 24 de zile. Cei doi erau urmariti international pentru punerea in executare a unui mandat de arestare, emis la 29 mai 2007 de catre un judecator din cadrul Curtii Districtuale a Districtului de Sud al Statului New York. Ei sint acuzati de asociere in vederea furnizarii de resurse unei organizatii teroriste, spalare de bani, asociere in vederea obtinerii si folosirii de rachete antiaeriene si asociere in vederea uciderii unor cetateni ai Statelor Unite ale Americii.

Autoritatile americane au coordonat joi o actiune internationala. Astfel, in aceeasi zi au fost declansate actiuni in Romania si Spania, unde a mai fost retinut si capul retelei, cetateanul argentinian de origine irakiana Monzer al-Kassar. Vechi actor pe piata armelor, Kassar a fost acuzat, in 1985, ca ar fi furnizat arme celor patru teroristi palestinieni care au sechestrat nava Achile Lauro, actiune soldata cu moartea unui cetatean american. El a fost insa eliberat din lipsa de probe.

Presa spaniola reda un comunicat de presa al ambasadei americane, in care se arata ca teroristii Luis Felipe Moreno Godoy si Al Ghazi Tareq Mousa au fost arestati in acelasi timp cu Monzer al-Kassar, retinut la cererea Agentiei Antidrog a SUA. Statele Unite ale Americii vor cere extradarea celor trei pentru a fi judecati in tribunalele nord-americane. Potrivit comunicatului Ambasadei SUA, cei trei sint acuzati in Curtile americane pentru conspirare la vinzarea de arme, valorificate in milioane de dolari, gherilei Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (CRAF), inclusa in lista organizatiilor teroriste americane. O alta acuzatie adusa este conspirarea in vinzarea catre CRAF de aruncatoare de grenade, sute de mitraliere si milioane de cartuse. Justitia americana ii acuza de acordare unui sprijin material unei organizatii teroriste, de uciderea cetatenilor si civililor americani si de procurarea si folosirea unui proiectil antiaerian. Al-Kassar si Moreno mai sint acuzati de spalare de bani. Comunicatul ambasadei americane mai arata ca, in anii 70, Kassar a furnizat arme si echipament militar in Nicaragua, Cipru, Bosnia, Croatia, Iran, Irak, Somalia si in alte tari.