Cind devine a ta, bogatia iti lasa in urma viata in care visai sa ai o casa si o masina si-ti deschide usa spre urmatoarea. O viata ce pare rupta din coasta lui Apollo, in care nu mai exista timiditate, traiesti in luxul de a spune adevarul cind poftesti si ai la dispozitie din oficiu o gramada de oameni gata sa-ti maseze, chiar si thailandez, orgoliul. Dar nu rareori ramii blocat la granita si asisti la razboiul lumilor.

Nimic nu se schimba si totul se transforma. Esti acelasi si, in acelasi timp, lumea noua in care ai intrat iti reordoneaza, si pe tine o data cu ea, viata intr-un caleidoscop nou, in forme si culori pe care nu le-ai mai vazut pina atunci. Lui Carmen Sandulescu, care si-a cistigat prezenta in „Top 300" cu firma de constructii Impact, la care este actionara, cel mai greu ii este sa mearga pe sirma in discutiile cu prietenii vechi.

„Sint foarte multe diferente de optiuni si de perceptie ale mediului si in esenta de aici pornesc problemele. Lumea celor care nu cistiga mult e o alta lume si ar trebui sa traiesti si sa te intilnesti cu oameni dintr-o alta categorie, ai acelei categorii careia simti ca-i apartii. Eu, personal, nu sint genul de persoana cu fite, sa-mi iau nu stiu ce masina sa arat eu ca am, nu sint show off, dar, daca nu esti asa, nu poti sa te indrepti spre acea lume careia, teoretic, ii apartii si ajungi sa fii o persoana care nu apartii nici uneia dintre cele doua lumi." Carmen Sandulescu alege cel mai aproape de inima ei exemplu: „Am o prietena foarte veche, care lucreaza in TVR, si am avut mari dispute in ceea ce priveste managementul acesteia. Eu priveam lucrurile din perspectiva managerului care trebuie sa conduca o companie, iar ea din perspectiva angajatului. Am preferat sa nu mai deschidem subiectul", reuseste Carmen Sandulescu sa impace prietenia cu viata profesionala, nemaidiscutind decit despre ce fac mama, copiii si sotul. Carmen Sandulescu nu spune ca e greu sa ai bani, dar nu e nici la indemina si te indeparteaza de lucrurile cu care erai obisnuit. Desi ea nu are copii, Carmen Sandulescu nu poate sa nu observe dramele pe care le traiesc unele persoane cu acelasi standard de viata ca si ea. „Nu au timp sa se ocupe de ei, copiii se instraineaza, golurile si diferentele dintre ei se adincesc si unii o iau razna. Mai sint si drame legate de copiii care nu se simt bine la scolile de fite. Cunosc o familie al carei baiat nu i-a placut la o scoala normala din cauza ca erau mai multi copii de conditie proasta, care nu stiau sa vorbeasca si atunci l-au dat la una privata, unde sint curati, spalati, cititi, dar trecusera in cealalta extrema, cu drogurile si bautura." Paradoxul societatii romanesti, spune Carmen Sandulescu, e ca, fiind subtire clasa de mijloc din Romania, „ori esti cu oameni de proasta factura, ori esti cu oameni care, din cauza banilor, fac lucruri care te fac sa nu te simti bine".

De cind e femeie bogata, nici chiar rudele nu se mai simt bine sa vina pe la ea. „Prefera sa fie cu oameni ca ei, cu care pot vorbi lucruri comune, nu sa faca filozofie despre mediul social, economic si politic, despre influente, sint discutii neplacute si plicticoase pentru ei. „Sa nu-ti gasesti locul in nici una dintre lumi te reduce la singuratate: „Dar nici nu prea ai timp sa te gindesti ca esti singur, poate numai asa, de sarbatori. Iti umpli viata cu alte lucruri, citesti carti, studii, enciclopedii, analize, care-ti deschid noi orizonturi, te uiti la talk-show-uri mai mult. Eu nu ma simt asa bogata, poate pe hirtie sint, dar eu nu ma simt asa!", zimbeste Carmen Sandulescu.

Si pentru Maria Grapini, proprietara brandului Pasmatex, lucrurile s-au complicat o data cu intrarea in clasa milionarilor. Lucrurile simple sint cind viata e simpla, spune ea: „Pare incredibil, stiu, dar viata cind esti bogat nu va fi deloc calma si linistita ca o apa netulburata. A avea multi bani inseamna si sa gasesti solutii sa-i gestionezi, care iti consuma timp si efort. Investind, iti complici foarte mult viata, mai ales in Romania, dintr-un complex de factori, de la mentalitati pina la standarde". Ai bani mai multi, dar si cheltuielile cresc pe masura ce ei se inmultesc. „Esti obligat sa cheltuiesti mai mult, credibilitatea se face si din felul in care arati, trebuie sa ai o tinuta de calitate, in trend cu moda, nu mai porti un sacou de acum cinci ani, ca e uzat moral. Masina, cind o duc in service, costa de la citeva mii de euro in sus, dar si mult mai multa lume apeleaza la tine", spune Maria Grapini.

In Romania sint doua categorii de stresati, cei care au bani si cei care n-au bani, continua ea, spre deosebire de oamenii Occidentului, care sint mult mai relaxati cind fac bani. Citi sint ei, multi, putini, alta-i calitatea chinurilor facerii unei averi. „Acolo, oamenii nu tinjesc ca la noi dupa vile si masini, probabil ca au trait dupa ce societatea lor a fost suprasolicitata si acum vor o viata mai simpla si mai linistita. Dar si oamenii cu bani multi sint mult mai linistiti in Occident. Acolo exista o transparenta a lucrurilor si altfel le sint protejate investitiile." Nici nu le e frica in momentul in care stau intr-un cartier rezidential, spune Maria Grapini: „E anormal ce se intimpla in Romania. Ai casa intr-un cartier rezidential si nu ai lumina pe strada. Ma intorceam odata acasa si am vazut un barbat cum imi incerca poarta, a vazut ca nu s-a deschis si a trecut la urmatoarea. Ajung in curte si aud alarma la vecinul de vizavi. Am chemat politia, dar n-are procuratura timp de asa ceva, acum o luna au furat 200 de milioane de la alta casa si i-au dat drumul. Pai, in Occident, intr-o luna era gata judecat!". Cel mai greu lucru cind ai bani, spune Maria Grapini, e sa-i faci pe ceilalti sa inteleaga ca faptul ca ai mai multi bani nu trebuie considerat o insulta, un defect, o aroganta. „Am avut o angajata, am luat-o in spatiu la mine si dupa ce am girat-o la banca pentru un imprumut sa-si ia tot ce-i trebuia in casa, ca era insarcinata, a doua zi a disparut. M-a durut! Am gasit-o in Moldova si am intrebat-o: «Andreea, de ce nu mi-ai spus ca pleci?». «E firesc sa platiti, ca aveti bani!», mi-a zis. Daca nu ajuti, spun ca ai inima de piatra, daca ii ajuti, dispar! Si cei cu bani, si cei fara bani se schimba din cauza banilor!"

Cristina Bitlan, creatoarea brandului milionar Musette, nu are decit vorbe de lauda despre puterea de transfigurare a banilor. „Timiditate cind ai o bunastare nu exista, privesti lucrurile cu curaj, nu mai esti deloc imprejmuit de diferite canoane pe care ti le impune societatea. Poti sa spui adevarul." Tot banii, spune Cristina Bitlan, iti dau si sensibilitatea de a nu mai privi oamenii in culori exclusiviste, alb si negru. „Un om inteligent care are o bunastare devine mai bun. Devine mai intelegator cu anumite stari ale oamenilor care vin din anumite vise si frustrari. Un om cu bunastare isi pierde imboldul de a judeca lucrurile in negru si alb, incepe sa vada si griurile. Bunastarea te ajuta sa te educi." Cind ti-ai pierdut grija zilei de miine, te lasi pe miini bune, in miinile pasiunii. „Nu mai esti obligat sa faci ceva ca sa-ti maresti bunastarea, caci la un moment dat iti e suficienta. Ce cheltuieste un om, un multimiliardar, in ce hotel poate sa stea si eu nu mi-l pot permite, cite fripturi poate sa manince si eu nu mi le pot permite, cite haine… Si atunci, toate lucrurile pe care le faci le faci doar din pasiune. Diferenta e, avind toate astea, doar daca nu esti vreun avar, ca poti face lucrurile din pasiune, si cred ca cel mai frumos lucru pe lumea asta e sa faci ceea ce-ti place. Viata noastra intr-adevar nu s-a schimbat, dar s-a schimbat la dorinta, pasiune, modul de a privi lucrurile." Chiar daca ai probleme, pina la urma ti le rezolvi cu bani, continua Cristina Bitlan. „Pentru ca poti sa angajezi oameni de foarte buna calitate, foarte buni profesionisti, pe care nu-i poti avea decit daca-ti permiti sa-i platesti. Ne gindim acum si cu scolile copilului, ca si la o scoala, prea pieptanata, tot nu e bine. Roberto, sotul meu, spune asa: «Eu am fost cel mai bun la bataie si la fotbal din scoala mea, la Liceul German. Dar, cind m-am intilnit cu Fernando, crescut intr-o familie cu sapte baieti in Colentina, eu crescut in centru, nu mai eram nici cel mai bun la bataie, nici la fotbal. Esti bun raportat la legumele alea de la tine. Asta e riscul pe care ti-l asumi cind il duci la o scoala din asta importanta!»."

Dragos Anastasiu, proprietarul Eurolines, sustine ca viata lui nu a luat o noua turnura doar pentru ca a devenit un om bogat. Nici nu are timp sa se uite la cont si sa cheltuiasca banii: „Sigur, am o casa mai mare, merg cu o masina mai mare, am o piscina in curte, dar intru in piscina mea de doua ori pe an, am o sala de fitness in casa pe care am folosit-o de 3 ori in 5 ani, stau in-tr-o casa de 200 de metri patrati din care folosesc maxim o suta". De cind a aparut in topurile milionarilor sau la televizor, a intrat intr-o pozitie fruntasa si pe „To do list" al multor femei, care-i avanseaza zilnic oferte de seductie."Brusc si din-tr-o data primesti o gramada de mailuri si de SMS-uri de la femei necunoscute. Basca si cele cunoscute! «Esti cel mai tare, cel mai frumos, cel mai destept, hai sa ne intilnim, hai sa ne cunoastem!». Raspund uneori politicos, sigur, nu intru in jocul respectiv. Poate numai pentru scurt timp!", lasa loc si pentru o toana Dragos Anastasiu.

Sorin Minea, caruia firma Angst i-a construit o solida reputatie de milionar, spune ca ceea ce nu pot face foarte multi dintre oamenii bogati din Romania este sa ia atitudine pe scena politica. „Depinde ce intelegeti prin om bogat. In Romania, si banuiesc ca nu numai in Romania, exista o bogatie pe seama politicului. Majoritatea celor care sint bagati in afaceri au si o latura usor politica, cotizeaza intr-o parte si vor avantaje directe de la cei la care cotizeaza. In lumea asta a afacerilor, cu citeva foarte rare exceptii, cind se bat cu pumnul in piept ce partide reprezinta, de obicei ei nu reprezinta partidul, ci partidul ii sprijina pe ei. Restul se declara neutri sau semineutri si le e frica sa faca vreun gest catalogat ca politic." Altfel, esti atacat cu ce ai facut, pentru ca in Romania esti tentat sa faci ceva. Sorin Minea si-a permis inainte de 19 mai sa anunte o reducere de 5% in magazinele Angst celor care prezentau dovada ca au votat la referendum: „Sa stiti ca foarte multi oameni de afaceri ar fi facut gestul asta, daca nu le-ar fi fost frica".

In momentul in care te-ai instarit, ca-n orice tara balcanica, esti mai egal decit ceilalti, spune Sorin Minea. „Drepturile sint aceleasi si pentru un om bogat, si pentru un om sarac, dar iti permiti sa fii mai egal decit ceilalti, ai relatii, esti cunoscut, poti cheltui niste bani la un moment dat sa te ajuti." Sorin Minea spune ca lumea lui nu s-a schimbat, ca el tot nudist la Vama Veche e si ca nu simte ca face parte din lumea lui „Top 300". „Imbogatirea si cistigarea unei pozitii peste noapte nu au dus la o structurare a societatii. In Romania, daca te uiti la citeva generatii in spate, s-ar putea sa ai surprize foarte mari, caci in clipa in care ajung acasa tot nu-si spala ciorapii, chiar daca a ajuns boier bibescu si si-a cumparat Versace si umbla cu bodyguarzi. Vedeti, e ca la impotenta, incerci sa faci o chestie ca sa-ti dovedesti ca nu esti, de aia in clipa in care au bani incearca sa dovedeasca oricui ca au bani."

Prieteni de nevoie In pretul pe care trebuie sa-l plateasca prosperitatii Dragos Anastasiu intra si telefoanele primite de la cunoscuti. „De multe ori, ce e dureros e ca esti contactat de oameni care, de fiecare data cind te suna, vor ceva. Mi-as dori sa ma sune macar din cind in cind si doar sa ma intrebe: «Ma, ce mai faci?». Exemplul clasic la noi, ca asta e businessul de baza, e: «Fiica mea are nunta, da-mi si mie un autocar!». Gratis, bineinteles! Sau avem si o firma de rent a car si ma suna: «Ma, am masina blocata in service o saptamina»." Orice ar vrea sa cumpere, de la apartamente, sedii si haine, pentru Dragos Anastasiu costa mai mult. „Cei care fac asa mizeaza pe faptul ca n-ai timp. Ai banu’, nu analizezi ca un om care-si da si ultima centima din buzunar. Sint momente in care te gindesti la afaceri care aduc milioane de euro si ti se par mai importante decit a cumpara un sediu de 200.000 de euro. De cite ori nu mi s-a intimplat sa iau ceva pentru ca-mi placea si in doua-trei zile sa vina cineva si sa-mi zica: «Aaa, pai, eu am dat jumate!»".1. De cind a devenit un om bogat, Dragos Anastasiu (Eurolines), primeste o multime de mailuri si SMS-uri de la femei care -i doresc compania.2. Pentru ca nu are fite, Carmen SAndulescu (Impact) spune ca nu simte ca ar face parte din lumea celor bogati.3. Maria Grapini (Pasmatex) spune ca in Romania sint doua categorii de stresati: cei cu bani si cei fara bani.4. Desi a intrat in lumea lui „Top 300", Sorin Minea (Angst) tot nudist la Vama Veche vrea sa ramina.5. Un om cu stare isi pierde imboldul de a judeca lucrurile numai in alb si negru, incepe sa vada si griurile, e convinsa Cristina Bitlan (Musette).