Tribunalul din Milano va deschide procesul intentat impotriva a 25 de agenti CIA, in chiar ziua de debut a vizitei oficiale a presedintelui Bush in Italia. Procesul privind rapirea si torturarea imamului egiptean Osama Mustafa Hassan


Tribunalul din Milano va deschide procesul intentat impotriva a 25 de agenti CIA, in chiar ziua de debut a vizitei oficiale a presedintelui Bush in Italia. Procesul privind rapirea si torturarea imamului egiptean Osama Mustafa Hassan, in care sint inculpati 25 de americani, impreuna cu un ofiter al aviatiei SUA si sapte italieni, a debutat vineri la Milano. Procesul este direct legat de scandalul inchisorilor secrete ale CIA, imamul egiptean acuzand autoritatile italiene ca a fost torturat la baza militara a SUA de la Aviano, in nordul Italiei. Tot vineri, raportorul Consiliului Europei, Dick Marty, a prezentat raportul privind inchisorile secrete americane din Europa, acuzand dur programul american.

Procurorii care instrumenteaza cazul se confrunta cu lipsa de cooperare a Romei si a administratiei americane. Curtea Constitutionala a Italiei a acceptat sa verifice daca procurorii au incalcat legea secretului de stat, deoarece, in timpul investigatiilor, acestia au interceptat convorbirile telefonice ale unor oficiali din serviciile secrete. Verdictul curtii este asteptat insa peste cateva luni. "Vom incerca suspendarea procesului pana la deciza Curtii Constitutionale", a declarat Nicola Maddia, unul dintre avocatii apararii. Washingtonul a repetat ca nu va permite extradarea celor 26 de cetateni americani, asa cum cerusera magistratii italieni.

Presedintele George W. Bush efectueaza o vizita oficiala in Italia in chiar ziua de debut a procesului. Vizita include si o intalnire cu premierul Romano Prodi. Acesta a precizat ca va urma politica predecesorului sau Silvio Berlusconi, aliat fidel al SUA, si nu va cere extradarea agentilor americani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.