Austriecii se tem mai mult de micile gainarii decit de atacuri teroriste la turneul final al Campionatului European.

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a schimbat foarte putin perceptia strainilor asupra tarii noastre. Daca in mandatul Rodicai Stanoiu la Ministerul Justitiei austriecii voiau sa finanteze construirea unei inchisori private pentru infractorii romani prinsi in strainatate, acum o publicatie vieneza se teme de invazia hotilor profesionisti din tara noastra la turneul final al Euro 2008, deghizati in suporteri ai nationalei lui Piturca.

"Invazie de hoti de buzunare profesionisti la Euro 2008" este titlul unui articol aparut in cotidianul austriac "Oberosterreichische Nachrichten", care incepe cu relatarea unui episod petrecut la CM din Germania, in care au fost implicati hoti de buzunare romani. "La Cupa Mondiala din Germania niste infractori romani s-au deghizat chiar in suporteri argentinieni. Unul dintre ei s-a ciocnit «accidental» de o argentinianca, un altul i-a acoperit femeii geanta cu un steag al Argentinei, in timp ce al treilea a vrut sa ii fure portofelul. Niste oameni au observat scena si au anuntat politia, hotii fiind arestati", scrie publicatia austriaca.

Reprezentantul unei firme de paza si protectie, Wolfgang Bachler, avertizeaza ca hotii de buzunare vor veni cu autocarele la competitia din Austria si Elvetia. "Este de asteptat ca la Euro 2008 bande organizate de hoti de buzunare sa vina cu autocarele si sa isi imparta sectoarele din stadioane. Pina cind pagubitii vor observa ca au fost jefuiti, hotii vor fi deja in autocare, in drum spre urmatoarele tinte", a afirmat Bachler. Austriacul spune ca oamenii ar trebui sa fie foarte atenti cind se vor afla in locuri aglomerate. "Ma refer aici si la fanii care vor vedea meciurile pe ecrane gigant amplasate in piete. Ii sfatuiesc sa nu aiba prea multi bani la ei, iar ceasurile scumpe sa le lase acasa. Chiar si in prezent in Oberosterreich (n.r. - o regiune din Austria) se inregistreaza, in medie, o suta de furturi facute de hotii de buzunare. Numarul acestor infractiuni s-a dublat in acest an in Linz fata de anul trecut", a precizat Wolfgang Bachler.

Politia austriaca intentioneaza sa faca schimb de experienta cu politistii germani, care au asigurat ordinea la Cupa Mondiala din 2008. Totusi, Bachler este de parere ca impotriva bandelor organizate de hoti de buzunare este foarte greu de luptat. Bachler vede mai mult pericol pentru austrieci si elvetieni in perioada Euro 2008 in criminalitatea minora, decit in atacuri teroriste. Pentru a evita pe cit posibil sa fie victimele unor hoti de buzunare, suporterii care vor veni la Euro 2008 sint sfatuiti sa ia putini bani cu ei si sa ii ascunda adinc in buzunare, sa aiba tot timpul sub supraveghere aparatele electronice, de genul camerelor video sau foto si sa fie foarte vigilenti atunci cind cineva ii murdareste "din greseala" cu mustar, aceasta fiind una dintre modalitatile de operare a hotilor.