"Nu prea stiam cine sunt...", asa incepe intr-o reclama povestea despre noua identitate conferita de comunicarea prin tehnolgiile media de ultima ora. Si se termina cu indemnul "fii cine vrei tu pe Internet!" sugerand, dincolo de ademenirea consumato
"Nu prea stiam cine sunt...", asa incepe intr-o reclama povestea despre noua identitate conferita de comunicarea prin tehnolgiile media de ultima ora. Si se termina cu indemnul "fii cine vrei tu pe Internet!" sugerand, dincolo de ademenirea consumatorista, libertati infinite si necontrolabile. Posibilitatile oferite de tehnologiile moderne, schimba relatiile dintre indivizi si indica o suspendare temporara a ierarhiilor clasice: apar voci noi care se exprima "public" in comunitatea virtuala, identitatile devin fluide, comunicarea are la baza o relatie de putere de alt ordin. Daca in ordinea sociala de la tribuna Parlamentului se poate exprima numai un ales, iar in mass-media apar doar figurile "relevante" socio-politic-cultural, in spatiul virtual aceste ierarhii sunt abolite. Internetul cu un fenomen recent botezat "blogosfera" consfinteste legitimitatea experientelor si a expertizelor personale. Dezbaterile din Franta despre Constitutia europeana au fost dominate nu de opiniile europarlamentarilor francezi, ci de punctul de vedere al unui blogger, Etienne Chuard, un profesor universitar ale carui argumente eurosceptice au aparut mai credibile decat cele oficiale.
Analistii media au remarcat tensiunea intre regulile exprimarii publice si intre formele noi de comunicare pe forumuri electronice, in blog sau in utilizarea SMS. Daca in opinia publicata in ziar sau la TV identitatea autorului si asumarea responsabilitatii pentru cele exprimate reprezinta o conditie, pe Internet prolifereaza pseudonimele si poreclele, ascunderea identitatii nu apare ca lipsita de etica decat atunci cand forumistii stabilesc de comun acord regula numelui real. Pe orice forum de ziar, pseudonimele intra intr-o competitie nedeclarata a fanteziei, iar dialogurile dintre forumisti scot interesante scaparari in dezbaterea politica, atunci cand nu scot insulte, vulgaritati sau refrene maniacale. Bloggerii isi permit un stil personal, cu sublinieri emotionale si interferente biografice, in vreme ce comentatorul clasic incearca sa puna distanta intre sine si obiectul discutiei, sa separe interesul sau experienta private de interesul public.
Pe Internet se exprima opinii strategice, fiecare interlocutor protejat de anonimat incearca sa ia pozitii strategice fata de un altul sau fata de opinia majoritara ca intr-un joc de sah, argumentatia este hibrida amestecand expertize personale cu povesti, divagatii sau argumente de ordin istoric. Bloggerii adopta un stil deliberativ, se citesc intre ei, isi raspund pentru a contura un consens asupra unor subiecte care ii preocupa, argumenteaza mai elaborat decat forumistii si tind spre autoreglementarea blogosferei. Un cod etic al bloggerilor a formulat Tim O'Reilly pentru a ridica nivelul de civilitate pe net. Impreuna cu Jimmy Wales, tatal enciclopediei libere Wiki, a lasat la alegerea posesorilor de blog anonimatul (nivelul 1), asumarea atat a identitatii reale (nivelul II), cat si verificarea informatiilor postate (nivelul III). A iesit un scandal imens cu acuzatia de cenzura.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.