Din 6 iunie, Bookfest, la Bucuresti. Motiv pentru a-l lua la intrebari pe Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania (AER), organizatorul principal al evenimentului. Pe Grigore Arsene, proprietar al Editurii Curtea Veche, una dintre editurile cu vinzare si succes de pe piata de carte.

Sinteti seful AER, seful Curtii Vechi. Ce nu cunoasteti despre carte?

Uite, saptamina trecuta am cunoscut gradul de culturalizare a populatiei din "Barometrul Cultural". Gradul acesta de culturalizare nu se distribuie in Romania dupa curba lui Gauss, ceea ce este o surpriza fantastica. E exact invers. Proportia pe tara a celor care au gradul de culturalizare zero este de 12%, mijlocul cade. In loc de clopot, la noi e groapa.

Hahaha...

De aceea, Leo Burnett, compania cu care facem tirgul, a ales drept target oamenii de mijloc. Deci, nu oamenii care citesc in mod obisnuit si nici pe cei care nu au nici o carte. Pe ceilalti. Ar fi fost corect daca rezultatele s-ar fi aplicat in Bucuresti. Or, nu, Bucurestiul difera. In Bucuresti cum credeti ca e? Aproape jumatate din populatia Bucurestiului are un grad de culturalizare foarte ridicat.

Ca proprietar de editura ati editat carte de succes.

Asta a fost la inceput, cind partenera mea a citit o carte si asta i-a schimbat viata. A citit Carnegie, in ungureste, si a spus ca merge si aici. Eu, sceptic, am spus ca nu cred, romanul e prea smecher ca sa inghita pilule americane. Surpriza la primul titlu m-a pus pe ginduri. Carnegie se vinde si acum cu mult succes. Asta inseamna ca exista ceva comun in psihologia umana, din Bangladesh pina la Sillcon Valley, trecind prin Romania. Nu conteaza numai IQ-ul, iar IQ-ul nu spune nimic despre o viata fericita. Cu alte cuvinte conteaza inteligenta emotionala, cum relationezi, cum stii sa traiesti.

Dar o asemenea carte acum se numeste cultura, grad de culturalizare. Alta data n-ar fi intrat in zona de lecturi serioase.

Cartile astea provin din lucruri foarte serioase. Carnegie are scoala serioasa. Cu priceperea lor deosebita, americanii au facut ca niste cunostinte academice sa fie utile pentru toti. Dar nu identificati Curtea Veche doar cu aceste carti. Sigur, de aici am plecat.

Cartea nu poate trai azi fara partea comerciala.

Da, pentru un autor, cartea a ramas, ceea ce scria in jurnalele de acum 70 de ani, o „piedica in calea uitarii". Pentru cititor, fara a avea vreodata sansa de a avea acces la sentimente sau cunostinte, ai sansa de a fi acolo, prin carte. Avem nevoie de asa ceva. Nu sintem cu totii genii in toate domeniile. Ce face editorul? Se uita la scriitor, vede ca ala vrea sa puna o piedica in calea uitarii, se uita la cititor, vede de ce proteza are nevoie si editeaza.

Nu toate protezele au reusit?

Nici gind. Nu toate cartile ce au succes in strainatate au succes aici. Trebuie sa stii specificul.

Ati citit toate cartile editurii?

Nici gind. La inceputuri, da. Acum, public in cinci luni o suta si ceva de carti, nu mai pot. Greu se stapineste zona asta. Fiindca invatamintul care produce genii la Olimpiade nu produce oameni de editura. Astfel incit trebuie sa recalific doctori, economisti, chimisti.

Mai tremurati pentru o carte aruncata pe piata?

In fiecare zi. Distributia este proasta, redusa. Un tirg de carte este foarte important, de asta. Un tirg este o librarie de 10.000 metri patrati, care in cinci zile vinde cit in citeva luni. Vinzarile aici conteaza. Sa nu mai spun ca un tirg de vara vinde ceva, cel de toamna, altceva.

Ce se vinde vara si ce toamna?

Cartile astea numite de dumneavoastra peiorativ „carti de succes" nu sint in prima linie. In prima linie sint cele de business, de psihologie. Toamna sint cartile ce vestesc zona sarbatorilor. Toata lumea umbla dupa chilipiruri. Tirgul seamana cu iarmarocul din copilaria mea, cel de Sfinta Marie. Intr-o batatura veneau circari, lanturi, calusei. Si atunci, si acum este o bataie pe taraba din fata. Acum mi s-a spus ca s-au dat si acatiste ca sa stea in fata. Fara gluma.

Despre Asociatia Editorilor din Romania, aflati mai multe pe www.cotidianul.ro/select