Specialistii in tenis il coteaza pe elvetian lider in sapte din noua criterii analizate, el fiind deficitar doar la primul si al doilea serviciu. Cele mai complete fete ar fi Justine Henin si Serena Williams.

Turneul de tenis de la Roland Garros a ajuns aproape de faza terminala, sectiunea masculina derulindu-si azi semifinalele: Rafael Nadal-Novak Djokovici si Roger Federer-Nikolai Davidenko. Au ramas doar patru, dar calitatile individuale ale tuturor jucatorilor, care fac diferenta in momentele-cheie ale meciurilor, au fost analizate, la cererea „The New York Times", de o serie de personalitati din lumea tenisului, fosti sau actuali jucatori, antrenori sau experti.

Categoriile disecate au fost: forehand, backhand cu o mina, backhand cu doua miini, primul serviciu, al doilea serviciu, retururi din serviciu, vole, miscarea in teren si starea psihica, iar printre cei rugati sa-si dea cu parerea s-au numarat Paul Goldstein, Mary Joe Fernandez, Jürgen Melzer, Tracy Austin sau Brad Gilbert. Cele mai multe voturi le-a intrunit Roger Federer, care a fost gasit deficitar doar la doua categorii, primul si al doilea serviciu, in timp ce marele favorit la cistigarea turneului de la Roland Garros, Rafael Nadal, are doar trei puncte forte: forehand, deplasare in teren si stare psihica. La fete, cele mai complete sportive sint Justine Henin-Hardenne si Serena Williams. O analiza detaliata releva insa ca Federer este lider absolut doar la forehand, la celelalte categorii in care a punctat clasindu-se in Top 3. Astfel, backhand-ul cu o mina este specialitatea francezului Richard Gasquet, iar Lleyton Hewitt il devanseaza la retururi.

Sectiunile in care Federer n-a contat i-a adus in prim-plan pe croati, uriasul Ivo Karlovici (2,08 m) si Ivan Ljubicici acontindu-si titlurile la primul si, respectiv, al doilea serviciu. Mingiile servite a doua oara l-au ajutat pe Tommy Haas sa joace in semifinale anul acesta, la Australian Open, dar neamtul ocupa abia pozitia a treia in top, fiind devansat si de Andy Roddick.

La feminin, ierarhiile sint mult mai eterogene, iar Henin si Serena Williams isi impart titlurile la fiecare categorie a backhand-ului cu doua miini. Aici domina Maria Sarapova, care le devanseaza pe elastica sirboaica Jelena Jankovici si pe chinezoaica Li Na, care, gratie acestui punct forte, a fost propulsata in Top 20 al ierarhiei WTA.

Henin si Ivanovic isi disputa trofeul la Roland Garros Finala sectiunii feminine a turneului de la Roland Garros se va disputa intre belgianca Justine Henin-Hardenne, detinatoare a titlului si tripla cistigatoare a trofeului (2003, 2005, 2006), si jucatoarea sirba Ana Ivanovic, debutanta intr-o finala de Grand Slam. A saptea jucatoare a lumii, Ivanovic a surclasat-o in semifinale pe Maria Sarapova cu 6-2, 6-1, dupa ce in sferturi o eliminase pe Svetlana Kuznetova, iar in turul trei pe compatrioata noastra Raluca Olaru. Cea mai buna jucatoare a sirbilor, Jelena Jankovic (nr. 4 WTA), a pierdut in semifinale, la Justine Henin, in doua seturi incheiate 6-2. Finala Ivanovic – Henin se joaca simbata, de la ora 16.00.