Comunicarea cu strada: colorata sau insolita, moderna sau usor agresiva. Aceasta este tema fotografiilor Otiliei Andrei in cadrul expozitiei "Street talk" de la Carturesti, ce se desfasoara intre 7 si 21 iunie.

Intr-un Bucuresti in care publicitatea stradala pare incarcata citeodata, Otilia Andrei vine cu o viziune subtila asupra comunicarii stradale. Fotografiile sale sint realizate din viziunea proprie asupra publicitatii si comunicarii stradale din Asia si Europa. "Am ales aceasta tema pentru ca strada comunica prin fiecare parte a ei, de la cladiri pe linga care trecem in viteza pina la oameni si celelalte detalii stradale zilnice pe care nu le vedem. Pe linga bannere exista si o altfel de publicitate", ne spune Otilia. "Am calatorit in majoritatea tarilor europene si nu numai. Lucrarile expuse la Carturesti sint facute in Kuala Lumpur, Paris, Londra, Haga, Amsterdam", adauga autoarea. Fiecare fotografie are cite o poveste, iar expozitia cu vinzare propune preturi intre 69 si 98 de euro pentru fiecare lucrare.

Kuala Lumpur. "Un fel de albastru" se numeste fotografia, in care apare fatada albastra a unei cladiri, ‘’decorata’’ cu tevi acoperite de vopsea si multe aparate de aer conditionat de culoare alba.

Urmatoarea destinatie: o gramada de biciclete acoperite de zapada, puse laolalta in Amsterdam. ‘’Eram in tranzit de la Milano la Kuala Lumpur. Indreptindu-ma spre temperaturi de 30 de grade, eram in slapi, iar la Amsterdam era o ninsoare incredibila, cum nu prinsesem vreodata de cind locuiesc acolo. In aceste conditii am fotografiat bicicletele sub zapada’’, ne povesteste Otilia despre lucrarea sa intitulata ‘’Rembrandt’’.

FOTO: Otilia Andrei • Click pe foto pentru varianta marita‘’Oua gratis, fara gluma’’ este fotografia facuta in Kuala Lumpur. O batrina care vindea oua in toiul zilei la o temperatura de 35 de grade, in timp ce masinile roiau in jurul ei. Atipise, rezemata de bannerul din spatele ei, pe care se vedea scris cu litere negre si rosii bolduite: ‘’No joke, free". Textul complet al reclamei se referea la o printare digitala care costa doar 35 de dolari, prima copie fiind gratuita.

La aceeasi adresa din Malaiezia, la granita dintre cartierul indian si cel chinezesc, intr-o mahala, un tinar statea pe un scaun rosu din plastic, intr-un gang, si se uita la televizor. ‘’Ma plimbam si incepuse ploaia. Am cautat sa ma adapostesc si am gasit acest loc. I-am facut tinarului cinci poze si nu s-a intors deloc din fata ecranului. Statea relaxat pe scaun, m-a observat doar cind am inceput sa ma joc cu pisoii de linga el. Am numit poza «Pauza»", explica Otilia.

A nimerit apoi la Londra, in cartierul Camden Town, cunoscut pentru cladirile cu fatade haioase: scorpioni, pisici, soareci. Fotografia se numeste ‘’Spilul’’ si are in prim-plan un balon. ‘’Era o fetita care avea doua bete lungi cu care facea baloane din spuma de dimensiuni mari. Iar pe fundal este o fatada cu imagini jucause de animale’’, ne spune Otilia.

La Paris ne intilnim cu lucrarea ‘’Compozitie’’, foarte colorata. ‘’Eram pe Champs-Elysées si era o proiectie de lasere pe o cladire. Am fotografiat-o’’, ne mai povesteste Otilia. Apoi la Haga, la ‘’Fereastra care vorbeste’’. Pe vitrina unui magazin erau suprapuse fraze si litere scrise in diferite limbi si desene, iar in fata ei stationa o bicicleta neagra, pe care era marcat ‘’Old Dutch’’.

FOTO: Otilia Andrei • Click pe foto pentru varianta maritaAlte doua cadre au fost luate tot in Kuala Lumpur. ‘’Timp pentru banane’’ a fost cadrata intr-un cartier indian care se numea Little India, in care un vinzator de banane isi aranjase marfa pe calendare. ‘’Bananele, intr-o coloristica de la cele mai crude la cele mai coapte, erau atirnate de calendare pe care era imaginea lui Buddha’’, zice autoarea fotografiei. Un alt peisaj este prezentat in lucrarea ‘’Alianta rosie’’, cind au fost surprinse o multime de lampi chinezesti, in timpul celebrarii anului chinezesc.Otilia Andrei s-a nascut la Iasi si traieste in Olanda de 17 ani. In Romania a vernisat trei expozitii personale si cinci expozitii colective de fotografie. A calatorit in majoritatea tarilor europene, in Asia, America, Africa si in Australia, din care s-a inspirat. A studiat relatii internationale la Sorbonne si are un master in film si televiziune la Universitatea din Utrecht. A lucrat ca PR si fotoreporter pentru un jurnal olandez, iar in prezent este producator tv in Italia.