Colectia Literatura a ziarului nostru a ajuns la un milion cinci sute de mii de exemplare vindute.

„Aveti Cotidianul cu cartea?" Asta e intrebarea de miercuri la chioscurile de ziare din Romania. Cererea a depasit cu mult tirajul de 50.000 de exemplare, ceea ce pune sub semnul intrebarii ideea ca in Romania lumea nu se omoara cu cititul. In metrou, in autobuze vezi acum cetateni de mai toate virstele citind cartea. Iar bloggerii literari comenteaza fiecare noua aparitie. Fireste ca o carte care vine in regim saptaminal impreuna cu ziarul e o scurtatura dramatica fata de ceremonialul obisnuit al achizitionarii cartii. Dar in aceasta scurtatura pot fi gasite citeva explicatii care ar trebui sa intereseze si editurile, cu atit mai mult cu cit afacerile pe piata cartii au depasit anul trecut 50 de milioane de euro.

Cartea loviturii de fidelitate. Marile edituri au colectii cu care incearca sa-si „fidelizeze" cititorii, inspre literatura de fictiune. Totusi, nici una dintre ele nu risca sa scoata, o data pe luna, un autor pe care mizeaza, la un pret promotional, combinind reclama cu titlul, astfel incit sa nu inregistreze pierderi si totodata sa sparga plafonul vinzarilor lente, cu cifre spectaculoase la vinzare in citeva zile. Explicatia e simpla. Un pret promotional la o singura carte dezechilibreaza oferta pentru celelalte. Pe de alta parte, cu asemenea promotii periodice, o editura se poate asigura ca sparge plafonul vinzarilor lente si mai ales ca isi fidelizeaza si cititorii, pe care altfel nu poate conta decit accidental.

Cine sint exclusii? In Romania cartea e scumpa. E o prostie sa comparam preturile de la noi cu cele din tarile occidentale. Comparatia trebuie facuta la nivelul puterii de cumparare a localnicilor. Romanii care traiesc in Vest vin la tirgurile autohtone de carte si cumpara pentru un an intreg, spargind, in acest scop, uneori, peste o mie de euro. Dar asta pentru ca au de-a face, comparativ cu preturile din Occident, cu mari chilipiruri. Pentru cititorul roman din Romania lucrurile stau cu totul altfel. La pretul mediu de 30 de lei exemplarul, o persoana care are un salariu net de 300 de euro, adica de 10 milioane de lei vechi, daca isi cumpara o carte pe saptamina da peste 10% din salariu pe carti. Or, studentii, tinerii profesori, medicii debutanti, functionarii la stat in marea lor majoritate si pensionarii aproape in totalitate nu se pot apropia o data pe saptamina de cartile din librarii fara a face: a) economii drastice; b) rabat de la un nivel de trai oricum precar. De altfel, pentru categoriile enuntate mai sus chiar si cumpararea unei carti pe luna e o aventura bugetara, pe care cei mai multi o amina pentru rabaturile de la tirgurile de carte sau pentru un poimiine ideal in care vor cistiga la loto.

Cum priveste Dan C. Mihailescu, omul care aduce cartea, succesul colectiei noastre? „Am salutat frenetic initiativa biblio...faga a Cotidianului inca din primele saptamini, atit la rubrica din «Idei in Dialog», cit si la PRO TV. Exact pentru asta pledez si eu de ani si ani: pentru deschiderea marilor tiraje catre ideea de carte, pentru aliajul valorii estetice cu fantezia de marketing, pentru puntile intre biblioteca, strada, chiosc de ziare, licee, universitate si statii de metrou. Si in favoarea emisiunii lui Ioan T. Morar «Lumea citeste» am pledat, chit ca snobimea strimba din nas la – teoretic – antinomiile invitatilor. Cum la noi totul merge bine numai fiind intors pe dos, vezi bine ca tot ce pare initial contradictoriu si nepotrivit ajunge sa aiba o finalitate eficienta si atragatoare. Oleaca de bunavointa si imaginatie, un discount rezonabil, plus ceva fonduri generos si abil plasate in publicitate – si iata milionul si jumatate de exemplare ajunse-n biblioteci dintre cele mai neasteptate. Intrebati-i pe cei doi baieti extraordinari de la chioscul de presa din pasajul Universitatii, care vind in fiecare miercuri patru sute de «Cotidianul-cu-carte», ce diversitate spumoasa de fizionomii, profesii, gusturi si stiluri umane se revarsa inspre titlurile propuse. Nu stiu cite edituri se pot mindri cu asa o performanta. Sigur, selectia cartilor poate fi oricind - si cu profit - discutabila, dar asta n-are a face. Cistigul se vede. Sper ca pentru toata lumea." Succesul acestei colectii a venit, probabil, pe de o parte din atentia cu care am facut selectia cartilor, astfel incit sa raspundem asteptarilor cit mai multor categorii de cititori. Asta insa fara a face rabat de la valoare. Majoritatea autorilor aparuti in aceasta colectie au obtinut premii literare prestigioase si sint nume care conteaza in literatura universala. Incit cititorul stie ca merge la sigur in fiecare miercuri dimineata cind cere la chiosc „Cotidianul cu cartea."

Multe din cartile colectiei Cotidianul sint recenzate pe bloguri. Mai multe, pe www.cotidianul.ro/select