Autoritatile de la Bucuresti resping acuzatiile lui Dick Marty si se pregatesc sa conteste raportul in momentul in care acesta va fi adoptat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Presedintele Traian Basescu nu a reactionat public, vineri, la acuzatiile raportorului elvetian. Totusi, seful statului a oferit un raspuns. Astfel, in cadrul intalnirii de la Cotroceni cu reprezentantii PNL, Basescu i-a spus senatorului Norica Nicolai, dupa ce a dat mina cu ea: "Vezi ca Dick Marty a plecat cu…", dupa care a facut un gest cu mina spre cap, avind o expresie a fetei sugestiva.Senatorul Norica Nicolai: Raportul "speculeaza de o maniera penibila"

Presedintele Comisiei parlamentare romane care a investigat posibilitatea ca pe teritoriul Romaniei sa fi existat centre de detentie ilegale ale CIA, Norica Nicolai, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca raportul Marty este "improvizat" si nu face altceva decit sa "speculeze de o maniera penibila". "Raportul lui Dick Marty este un raport absolut improvizat si penibil prin modul in care isi sustine afirmatia potrivit careia Romania si Polonia ar fi avut centre de detentie pe teritoriu. Acest raport nu face decit sa speculeze de o maniera penibila. Este total nesustinut de probe si sper ca el sa fie respins de Consiliul Europei", a declarat senatorul liberal.

In ceea ce priveste numele mentionate in raport, Norica Nicolai a subliniat ca "nu au nici un fel de implicatie". "Sint pomenite nume doar pentru a da un suport de credibilitate raportului. Unul dintre argumentele lui Marty cum ca un consilier al presedintelui Traian Basescu si fost sef de serviciu de informatii ar fi lucrat la Washington ca diplomat si asta ar fi un argument de relatie privilegiata cu SUA este de un ridicol desavirsit. Pe acest argument, oricine ar fi studiat in SUA ar avea relatii privilegiate cu CIA sau cu alte organisme americane", a mai spus Norica Nicolai.

Ion Iliescu: "O timpenie, fabulatii iresponsabile!"

Cel mai vehement a reactionat fostul presedinte Ion Iliescu. "E o tampenie. Ma surprinde, nu stiu cine este acest domn Dick Marty, ce profesiune are si ce calificare are, dar se lanseaza in chestii pur si simplu aberante. In calitate de sef al statului, nu am primit nici o informatie si nici o solicitare, ca nu se putea ca astfel de activitati sa nu aiba aprobarea structurilor de stat. Or, eu nu stiu ca asa ceva macar sa fi fost discutat intr-un fel sau altul. Deci e aberant, e fara suport toata aceasta chestiune", sustine Iliescu.

El a exclus posibilitatea ca asemenea activitati sa fi avut loc fara stiinta sa. "Exclud. Iar ca CIA sa-si fi permis sa faca asa ceva fara aprobarea organelor romanesti ar fi inadmisibil. Nu stiu ce interese sint in spatele acestor afirmatii, dar sint de-a dreptul fabulatii iresponsabile", a precizat fostul presedinte.

Sergiu Medar: "Pe Marty l-am vazut doar la televizor!"

Fostul consilier prezidential pentru aparare si securitate nationala Sergiu Medar respinge la rindul sau concluziile raportorului elvetian. Intr-o declaratie acordata Realitatea TV, Medar sustine ca Directia de Informatii Militare (DIM) pe care a condus-o nu a desfasurat nici un fel de activitati legate de transferul si detentia unor detinuti CIA. "Tot ceea ce prezinta domnul Marty acolo sint speculatii, sint niste legaturi pe care dansul le face. Daca noua proba este ca eu am fost atasat al Apararii la Washington, va dati seama de seriozitatea si responsabilitatea persoanei si a raportului pe care il prezinta", afirma Medar.

"Ce vreau sa spun eu este ca DIM nu a participat la nici un fel de activitati de acest gen (transferul si detentia unor detinuti ai CIA - n.r.) si nu a desfasurat nici un fel de misiuni de acest gen pe teritoriul national. Eu, in calitate de sef al DIM, nu am organizat, nu am condus si nu am coordonat nici un fel de activitate de acest gen", a adaugat fostul consilier prezidential. "Neprofesionalismul raportului rezulta din faptul ca, am inteles, acolo se vorbeste de o unitate speciala J 2. Domnul Marty habar nu are ca J 2 este, in aproape toate statele NATO, structura de informatii a Statului Major General. Deci e o directie in Statul Major General, nu e nici un fel de unitate speciala supersecreta sau mai stiu eu ce", a mai precizat acesta.

In opinia acestuia, o alta dovada de neprofesionalism este si faptul ca in raport se mai spune ca DIM nu este sub control parlamentar. "Eu va pot spune ca eu, cat am fost la conducerea Directiei, am primit multe controale, multe vizite din partea comisiilor de aparare de la Camera Deputatilor si de la Senat. (...) Eu am fost la Parlament de mai multe ori", a declarat Medar.

Referitor la afirmatiile potrivit carora state ca Romania si Bulgaria ar fi ingreunat activitatea anchetatorilor legata de inchisorile CIA, Medar a precizat: "Nici nu se poate pune problema ca a fost obstructionat cineva. Dimpotriva, autoritatile romane i-au invitat sa vina". Sergiu Medar a mai spus ca nu s-a intalnit niciodata cu Marty, l-a vazut "doar la televizor" si a adaugat ca raportorul Dick Marty nu dorit sa vina in Romania. "Probabil avea certitudini din alte parti", a completat Medar.

El a spus ca raportul ataca DIM si Romania si ca "ar fi bine ca autoritatile sa-i ceara domnului Dick Marty sa prezinte oficial probele pe care zice ca le are".

Ioan Talpes: "Marty serveste niste interese!"

Un alt consilier prezidential nominalizat in raportul Marty printre demnitarii care au stiut de existenta unei inchisori CIA in Romania, Ioan Talpes sustine ca autorul documentului minte cu buna stiinta pentru ca are aceasta misiune si ca nu intamplaror acesta ataca Romania si Polonia. Intr-o declaratie acordata agentiei NewsIn, Talpes sustine ca raportul lui Dick Marty nu vine din partea unuia care "nu are habar" despre ce vorbeste, ci a unuia care serveste niste interese. In opinia sa, aparitia acestui raport acum, cand scandalul in jurul scutului antiracheta este destul de mare, "indica o posibila intentie de a forta o regandire a politicii americane in Europa". "Romania si Polonia sint tarile incriminate de Raportul Marty pentru ca ele se afla in zona de est a NATO si unora nu le convine ca acum exista o anumita politica americana in aceasta regiune", crede senatorul Ioan Talpes.

El a opinat ca Dick Marty, "un personaj care fie manipuleaza, fie are niste probleme si vrea sa-si creeze un nume", trebuie ignorat si trecut in derizoriu, pentru ca el nu este bagat nicaieri in seama, cu exceptia Romaniei.

Talpes s-a declarat indignat ca la Consiliul Europei va fi prezentat raportul lui Marty, si nu cel al comisiei care a venit in Romania si a facut audieri si verificari pe aceasta tema. De asemenea, el a criticat "subtirimea" argumentelor folosite de Marty in sustinerea acuzatiilor la adresa Romaniei. Talpes a spus ca acesta a ignorat explicatiile sale, din timpul audierii la Comisie, pe tema pozitiei privind avioanele CIA. Fostul consilier prezidential afirma ca a explicat Comisiei de ce a sprijinit, in perioada dinaintea primirii Romaniei in NATO, acordul privind aterizarea si decolarea avioanelor CIA. "Am explicat ca toate tarile membre NATO aveau un astfel de acord cu Statele Unite. De asemenea, am explicat ca noi nu puteam controla avioanele CIA care aterizau si decolau de pe aeroporturi romanesti, pentru ca avioanele se bucura de statut de internationalitate. Dick Marty nu a tinut cont de aceste explicatii", a subliniat Ioan Talpes.

Ioan Mircea Pascu: "Sa aduca dovezi sau sa prezinte scuze!"

Fostul ministrul Ioan Mircea Pascu se declara nevinovat in "chestiunea" CIA prezentata in raportul lui Dick Marty si ii cere acestuia sa aduca dovezi clare in sprijinul acuzatiilor sau sa ceara scuze celor incriminati, potrivit unei declaratii de presa transmise vineri agentiei NewsIn. "Personal, stiu ca nu sint vinovat de nimic in aceasta chestiune, deoarece nu am avut de-a face cu un asemenea subiect. Eu nu am incheiat nici un acord cu americanii privind o asemenea tema. Ca atare, nici cineva aflat in subordinea mea nu putea sa o faca fara permisiunea mea", sustine fostul ministru al Apararii. Mai mult, explica Pascu, daca ar fi existat o astfel de intelegere, de ea nu s-ar fi ocupat informatiile militare. "Deci, nici invinuirile aduse dlui Medar nu au nici o acoperire!", subliniaza fostul ministru.

"Ca atare, astept ca acest domn din Elvetia - sa nu uitam de gafa facuta de serviciile de informatii ale tarii sale, care interceptau in secret faxuri publice cu articole de presa ale egiptenilor - sa prezinte si dovezi, pe langa acuzele aruncate cu atata usurinta in dreapta si in stanga", a mai spus Ioan Mircea Pascu, adaugand ca asteapta ca raportul sa fie facut public pentru a se putea apara public. El vrea sa ii ceara raportorului Consiliului Europei "sa aduca dovezi in privinta «acuzatiilor» sale, nu formule de genul «surse care nu au vrut sa isi decline identitatea» sau «confidentiale» ori «multi au declarat», ci dovezi concrete, materiale, serioase, fie sa isi ceara scuze public celor «incriminati» ".

Pascu invoca si raportul adoptat de Parlamentul European, un raport deloc favorabil Romaniei, care spune ca "nu se poate exclude" existenta unor astfel de centre, dar nu afirma cu tarie ca ele au existat intr-adevar.

Senatorul Frunda Gyorgy, seful delegatiei romane la APCE: "Deductia lui logica sta in picioare"

Sef al delegatiei romane la APCE si cel care a asigurat corespondenta dintre Dick Marty si autoritatile romane, senatorul Frunda Gyorgy respinge la rindul sau concluziile raportorului elvetian. Cu toate acestea, Frunda spune ca "deductia lui logica sta in picioare". "Elementul nou in acest raport este ca prezinta ca sigura existenta acestor inchisori. Acest lucru nu este dovedit. Am facut un amendament impreuna cu domnul Ungureanu, pentru ca Romania sa fie eliminata de pe lista tarilor care ar fi gazduit astfel de inchisori", spune Frunda.

"Am discutat cu domnul Marty. L-am intrebat daca are dovezi si am amintit ca, de-a lungul timpului, presedintia, Guvernul si toate autoritatile romane au negat existenta acestor inchisori. De aceea, i-am spus ca nu cred in existenta acestor centre de detentie. Domnul Marty mi-a spus ca are dovezi, dar nu le poate dezvalui. Este foarte secretos domnul Marty. Dinsul speculeaza ca presedintele Basescu l-a avansat din acest motiv pe domnul Medar. Domnul Basescu a negat acest lucru si mi-a explicat ca l-a avansat pe domnul Medar doar inainte de pensionare, asa cum se obisnuieste.

Domnul Marty spune ca CIA lucreaza doar cu 1-2 oameni, ca CIA ar fi vorbit cu seful Directiei de Informatii Militare, care ar fi vorbit cu ministrul Apararii, care i-ar fi spus, la rindul sau, presedintelui. Logica domnului Marty este corecta. Domnia sa sustine ca CIA ar fi folosit art. 5 al Conventiei NATO privind siguranta unor informatii care nu se fac publice. Astfel, CIA nu ar fi trebuit sa discute cu SRI si cu SIE, ci cu DIM, care nu da raportul Parlamentului. Dincolo de logica sa, repet, eu nu sint de acord cu concluziile domnului Marty", precizeaza senatorul roman.