Adrian Pintea s-a stins din viata, ieri, la Spitalul Fundeni din Bucuresti unde fusese internat in urma cu o saptamana. Adrian Pintea suferea de o ciroza hepatica veche, avansata, pe fondul careia, lucru extrem de rar, i-a fost afectata partea dreapta a inimii, dupa cum a declarat profesorul Dan Tulbure, seful Clinicii de Anestezie. Unul dintre cei mai importanti actori romani, Adrian Pintea avea 53 de ani si era profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. "L-am iubit si il voi iubi mereu. Va ramane singurul barbat din viata mea. Am fost sufletul lui, nu degeaba imi spunea <<mami>>. Am stat cu el de mana pana in ultima clipa si l-am ajutat sa treaca dincolo. M-a rugat sa nu il las singur, de aceea am fost impreuna cu el. Era ratiunea mea, viata mea", a spus Lavinia Tatomir, sotia actorului, precizand ca trupul sau va fi depus la Catedrala Sfantul Iosif din Capitala.
A fost unul dintre cei mai importanti actori ai ultimelor decenii, un profesor cu un har aparte si un scriitor, din pacate, insuficient cunoscut. A absolvit IATC in 1979, iar in anii studentiei a jucat la Studioul Casandra in "Oedip salvat" de Radu Stanca, regia Mihai Maniutiu si in "Romeo si Julieta" de William Shakespeare, regia Catalina Buzoianu. Multe dintre rolurile pe care Adrian Pintea le-a avut de atunci si pana la ultimul spectacol in care a putut fi vazut, "Repetitie cu Barrymore" pe scena de la Bulandra, unde era angajat, au intrat in istoria teatrului si a filmului romanesc. "Il vom iubi tot timpul pe Adrian. Din pacate, el se alatura marilor nume pe care Teatrul Bulandra le-a pierdut de-a lungul istoriei sale", a declarat pentru Mediafax Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra. "A fost un coleg extraordinar, un actor extraordinar. Mi se pare nedrept, dar asta e... Cred ca pentru teatrul romanesc si pentru filmul romanesc este o pierdere foarte importanta", a mai spus directorul de la Bulandra. "Printre spectacolele in care a putut fi vazut in ultimii 30 de ani se numara "Pescarusul" de A.P. Cehov, regia Liviu Ciulei; "Memoriile unui necunoscut", de F.M. Dostoievski, regia Ion Cojar; "Ifigenia" de Mircea Eliade, regia Ion Cojar; "Domnisoara Iulia" de August Strindberg, regia Liana Ceterchi; "Henric al lV-lea" de Luigi Pirandello, regia Dominic Dembinski; "Ondine" de Jean Giraudoux, regia Horea Popescu; "Hamlet" de William Shakespeare, regia Tompa Gabor si "Copiii unui Dumnezeu mai mic" de Mark Medoff, regia Theodor Cristian Popescu. A regizat el insusi spectacole precum "Orfeu in infern" de Tenessee Williams, "Nebun din dragoste" de Sam Shepard, "Thomas a Becket" de Jean Anouilh. Publicul l-a putut urmari pe scenele Teatrului National, Bulandra, Nottara, dar l-a putut vedea si in spectacole de teatru de televiziune ("Trandafirul si coroana" de J.B. Priestley, regia Eugen Todoran, "Don Carlos", regia Eugen Todoran, "Don Juan" de Fr. Durrenmatt, regia Eugen Todoran). Printre rolurile in film si televiziune pe care le-a facut se numara cele din "Iancu Jianu", regia Dinu Cocea, "Adela", regia Mircea Veroiu, "Capitanul Connan", regia Bertrand Tavernier si "Das Alibi", regia Hayde Pills.
Printre cartile pe care Adrian Pintea le-a publicat in ultimii ani se afla volumul de povestiri "Pamantul americanului", volumul de poezii "Umbrit" si lucrarea sa de doctorat "Hamlet sau actorul lucid". Dar luciditatea si profunzimea bine-cunoscute cu care isi interpreta rolurile nu i-au ucis niciodata farmecul...
Desi nu foarte vizibil pe scenele din Romania in ultimii ani, Adrian Pintea a produs in vara anului trecut, impreuna cu studentii sai din anul II de la UNATC, musicalul "Jesus Christ Superstar". Florin Zamfirescu, rectorul UNATC, a declarat: "Adrian Pintea a fost un mare artist. Si spun artist pentru ca pe langa activitatea lui de actor, de regizor si de profesor, activitate incununata intotdeauna cu un mare succes, Adrian Pintea era un extraordinar poet si scriitor, in aceeasi masura un extraordinar cantaret, un iubitor al frumosului in totalitate. Adrian Pintea este de neinlocuit pentru ca este in mod cert un unicat. Un spirit extrem de generos si iubitor, imbratisator. E o mare pierdere pentru teatrul romanesc, pentru filmul romanesc si pentru scoala romaneasca. Eram colegi de catedra, am avut ultima intalnire in urma cu vreo zece zile, pentru a pune ultimele note la examenul de actorie, si parca era adineauri cand i-am spus sa nu se duca sa faca acea operatie la dinti, pentru ca de acolo s-a declansat... Mi-aduc aminte de el de cand eu eram asistent, iar el - student in anul I. Era de o frumusete si de un farmec irezistibile." (M.A.)