Ministerul Internelor face avansari dupa bunul-plac si angajeaza discriminatoriu. Acestea au fost neregulile semnalate joi de Sindicatul Politistilor.„Am incercat sa ajungem la ministrul Cristian David, dar nu am reusit, din cauza consilierilor si a secretarilor de stat. Situatia este grava pentru ca sint cazuri in minister in care avansarile se fac dupa bunul-plac. Este cazul fiicei fostului secretar de stat Mircea Alexandru, care a fost avansata de la gradul de agent de politie la cel de inspector in timp foarte scurt de la angajare, ori a sefului de cabinet al secretarului de stat Nicolae Berechet, care a fost avansat de la gradul de agent la cel de inspector principal", ne-a declarat Toader Paraschiv, secretarul general al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC). Un alt exemplu dat de sindicat este cel al sefului Biroului de presa al Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), subcomisarul Danut Carbunaru. „La numai un an de la incadrarea din civilie, a ajuns subcomisar", spune Paraschiv.

„Avansarea pilosilor" este, potrivit lui Toader Paraschiv, o practica interesanta in MIRA. „Pilosii sint mutati din Politie in Jandarmerie pentru a putea fi crescuti in grad. Unii sint subofiteri in Politie, apoi sint mutati la Jandarmerie, unde sint facuti capitani sau maiori si revin in minister doar pentru ca au relatii", mai spune Paraschiv. Din acest motiv, Sindicatul a cerut modificarea Statutului politistului, cerind, printre altele, obtinerea calificativului „bine" doi ani la rind pentru ca un politist sa fie avansat in gradul urmator.

SNPPC a anuntat ca va declansa conflictul de interese cu MIRA din cauza refuzului institutiei de a negocia contractul colectiv de munca si acordul colectiv privind relatiile de serviciu pentru functionarii cu statut special. Urmatorul pas va fi actionarea in instanta a Ministerului si depunerea unei plingeri la Organizatia Internationala a Muncii impotriva statului roman, pentru incalcarea legislatiei.

In urma conferintei de presa a sindicatului politistilor, MIRA a decis sa infiinteze o subcomisie de dialog social, in care sa fie cooptati si reprezentantii sindicatelor. Prima intilnire va fi saptamina viitoare.

SNPPC reprezinta peste jumatate dintre salariatii din Interne si este singura organizatie sindicala reprezentativa care are drept de negociere cu administratia.