Nu ma mai satur sa recomand „Bintuitii", cartea extraordinara a lui Chuk Palahniuk, tradusa anul acesta si la noi. Am gasit o povestire absolut tulburatoare, numita Exodus, in care e vorba, pe scurt, despre cum pot prinde viata papusile gonflabile. Si apare acolo o fraza care se repeta obsedant: „Exact asta fac oamenii: transforma obiectele in persoane, persoanele in obiecte". Iar fraza s-a lipit perfect de toate stirile din ultimele zile despre gemene sau despre adolescenti sinucigasi, despre crime de tot felul. Despre „profesoare imorale", mai ales.

Dincolo de misoginia profunda de care beneficiaza orice subiect despre un amor controversat (intre un medic si o adolescenta, intre o profesoara si un elev), exista tendinta fioroasa de a transforma o fiinta in minge de ping-pong intr-o partida continua desfasurata intre Andreea Esca si Alessandra Stoicescu. Am privit figura profesoarei de limba romana care „a pacatuit cu un elev" si am vazut nu o martira, nu o nedreptatita, ci un om-obiect, complet privat de drepturi, pus sub acuzare directa. Si nu doar de OTV (deh, acuma se cauta un singur tap ispasitor), ci de multe alte televiziuni sau ziare. Tot niste simple obiecte devenisera si cadavrele atirnate de o creanga ale gemenelor de la Cluj. Vor deveni obiecte mai toate persoanele judecate in avans de baieti si fete bine infipti in solul moral al patriei.

Obiectele, in schimb, au prins viata, din simpla fetisizare incapatinata a televiziunilor. Maybachul lui Gigi este un personaj in sine. Margelele Andreei Esca sint mai pline de viata decit ea insasi, care are de interpretat un rol de robot stiristic. Expresia fetei nu i se schimba niciodata, margelele se schimba mereu. In cazul unor crime violente nu ni se mai arata victimele, dar ni se arata pete de singe, topoare minjite si multe alte obiecte care ar trebui sa simbolizeze violenta crimei.

Obiectele simbolice sau ceata care acopera cadavrele sau care acopera partile rusinoase, iata secretul stirii-soc de succes.