Insula Rhodos continua sa atraga numerosi turisti cu legenda Colosului din care nu a mai ramas nimic.

Insulele grecesti devin destinatii la moda in Romania. Motivul este simplu: clientii vor sa-si petreaca vacanta intr-un loc exotic, dar nu foarte scump. „Din cite stiu, vinzarile pentru insulele grecesti au crescut foarte mult, iar Rhodosul se inscrie in acest trend. De aceea, anul acesta s-au organizat mai multe chartere spre aceasta destinatie", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Turistii vin chiar daca din celebrul Colos nu a mai ramas nici o bucatica. Totusi, aceasta legenda este exploatata din plin de localnici, iar turismul este o sursa importanta de venituri .

Numeroase statiuni s-au dezvoltat. Cele mai cunoscute sint Lindos, Saliraki, Kallithea, Yalyssos. Este drept, si clima este de partea celor de pe insula. Temperatura ajunge in lunile iulie si august la 35-38°C. Sezonul turistic incepe in luna mai si tine pina la sfirsitul lunii septembrie. Exista insa si variante pentru zilele in care cerul este innorat.

Obiectivele istorice care dateaza din antichitate si din Evul Mediu sint numeroase. Cei pasionati de antichitate pot vizita fie Acropola Rhodosului, fie ruinele Cetatii Lindos. Cladirile care au apartinut cavalerilor Ordinului Sfintul Ioan merita vizitate. „Aici se intilnesc obiective apartinind unor culturi diferite. Pot fi vizitate Palatul Marelui Maestru si Strada Cavalerilor din orasul vechi. In partea noua sint multe cladiri in stil gotic, venetian sau arab", spune Doina Grigoras, consultant de turism la Go Travel. Cei care vor distractie pot alege Faliraki, statiunea cea mai animata. La iesirea dinspre orasul Rhodos se gaseste si un Aqua Park.

Preturile sint rezonabile. Un sejur de sapte nopti la un hotel de 3 stele, cu demipensiune, costa in luna iunie in jur de 350-365 de euro, iar in perioada iulie-august - 400-450 de euro. La un hotel de 4 stele, acelasi sejur ajunge la 480-500 de euro la inceput de sezon si la 520-530 de euro in perioada de virf. Cei care vor mai mult confort pot alege un hotel de 5 stele: 600 de euro la inceputul sezonului, in jur de 700 de euro in perioada de virf. In tarife este inclus si zborul cu avionul.

Turistii care cumpara un bilet cu demipensiune trebuie sa-si mai ia cu ei bani de buzunar. O sticla cu apa costa peste un euro, iar un prinz care include doua feluri de mincare si o bere sau o bautura racoritoare ajunge la 15-20 de euro.

Diversitatela excursii optionale Cei care vor sa viziteze insula pot alege una dintre excursiile optionale. Se poate merge la Valea Fluturilor, unde in lunile iunie, iulie si august milioane de fluturi isi iau zborul din copaci. Pretul este de 20 de euro. Un tur al orasului Rhodos costa 25 de euro, iar o croaziera la Lindos - 25-26 de euro. Se poate merge si in Turcia: o vizita in Marmaris, unde se afla cel mai mare bazar din zona nord-estica a Mediteranei, costa peste 70 de euro.

Citeste mai multe despre insulele grecesti pe www.cotidianul.ro/select